Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları içerisinde bir ilki başararak, halk oyunları ekibiyle 3 kez dünya birincisi olan Motif Vakfı, halk bilimleri konseptiyle üniversite kurmaya hazırlanıyor. Vakfın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sanayici-İşadamı M. Zeki Baykal, “Sadece eğitim vermiyoruz aynı zamanda Türk halk kültürünün yaşatılması ve tanıtılması için de hizmet veriyoruz. Hedefimiz bir üniversite kurmak” diye konuştu.

UYUŞTURUCUYA KARŞI HALK OYUNU

Polonya’da düzenlenen Uluslararası Dünya Halk Dansları Yarışması’nda 3 kez birinciliği göğüsleyen Motif Vakfı, verdiği ücretsiz halk oyunları ve müzik eğitimiyle gençlerin ufkunu açıyor. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Sanayici - İşadamı M. Zeki Baykal, “Uyuşturucu kullanımının çok küçük yaşlara düştüğü günümüzde gençleri sanatsal ve kültürel etkinlere yönlendirerek, onları koruyabilmeye çalışıyoruz. Çünkü uyuşturucu kullanımında suç çocuğun değildir, o çocuğun uyuşturucu kullanması bizim suçumuzdur. Gerek sivil toplum kuruluşu gerekse vatandaş olarak o çocuklara sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum.Motif Vakfı da tam olarak böyle bir yerdir, 26 yıldır bunu kendimize iş edindik ve edinmeye de devam edeceğiz” dedi.

TÜM EĞİTİMLER ÜCRETSİZ

Vakfın Türkiye’nin mozaiğini yansıttığını ifade eden Baykal, kapılarının herkese açık olduğunu söyledi. Din, dil, ırk veya cinsiyet ayrımı yapmadıklarını ifade eden Baykal, “Vakfımızda siyaset ve ticaret yoktur. Yurt dışı seyahatlerimiz dahil tüm giderler vakfımız tarafından karşılanıyor” dedi.

HEDEFTE ÜNİVERSİTE VAR

26 yıllık bir geçmişe sahip olan vakfın bugüne kadar 16 bin gence eğitim verdiklerini belirten Baykal, “Yılda 300- 400 arası çocuğumuz vakfımızdan eğitim alıyorlar.Hedefimiz bir üniversite kurmak. Bir halk bilim üniversitesi kurmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor, en kısa zamanda sonuçlanacağını düşünüyoruz. 81 ilimizin kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

AİT OLDUKLARI KÜLTÜRLE GELECEĞE ATILAN EMİN ADIMLAR

Motif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Kamile Akgül ise sosyal sorumluluk kavramının günümüzde yeni kullanılmaya başlandığını ancak Motif Vakfı’nın 26 yıl önce bu anlayışa hizmet amacıyla yola çıktığını ifade etti. Kendi kültüründen ve kimliğinden kaçınan ve soyutlanmak isteyen gençlerin sahip oldukları kültürel zenginlikle dünya çapında başarı da kazanabildiğine dikkat çeken Akgül, “Aynı zamanda gençlerimize kim olduklarını da hatırlatıp, kendi kültürlerini tanımayı, tanıtmayı ve gurur duymalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.