Tadilatına 40 gün önce başlanan ve  2012-2013 eğitim- öğretim yılında hizmete girecek olan Mustafa Barcın İmam Hatip Ortaokulunun iç ve dış cepheleri, çatısı, tuvaletleri, kalorifer kazanı ve tesisatı, zemin malzemeleri, çevre düzenlemeleri gerçekleştirilerek açılışı gerçekleştirildi.


09 Ağustos 2012 Perşembe günü gerçekleştirilen açılış törenine Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Sarıveliler Kaymakamı Eyyup Özdemir, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, İl Milli Eğitim Müdürü Bekir Aksoy, belde belediye başkanları ,daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış programında okula ismini veren Mustafa Barcın’ın oğlu Mehdi Barcın okulun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, hayırlı olması temennisinde bulundu.
Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur ise cehaleti yenmenin en önemli yolunun eğitim ve öğretim olduğunu dile getirdiği konuşmasında “ Bugün burada Sn. Valimizin katılımıyla açılışını yapacağımız Sarıveliler Mustafa Bacın İmam Hatip Ortaokulunda geleceğe yön verecek bireyler yetişecektir. Bu noktada okulumuzun ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Sarıveliler Kaymakamı Eyyup Özdemiri se yaptığı konuşmasında:“Bugün Sarıveliler için önemli ve güzel bir gün. Bir eğitim yuvasını daha Sarıveliler ilçemize kazandırıyoruz. Bu okulun açılışında katkı sağlayan başta Sn. Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.
Özdemir konuşmasının devamında Vali Kahraman’a Sarıveliler ilçesi için yaptığı çalışmalar için teşekkür ederek; “ İlimizden ayrılacak olan Sayın Valimizi de böyle güzel bir açılış vesile ile uğurlamış olacağız. İki buçuk yıldır hizmet verdiğimiz bu ilçeden ayrılmak bize burukluk veriyor ama böyle güzel bir eğitim yuvasının hizmete açılması içimizdeki hüznü en azından bir nebze olsun hafifletiyor. Sayın Valimizle iki buçuk yıldır beraber çalışıyoruz. Allah biliyor ki kaymakam olmanın keyfini Vali  Kahraman ile yaşadık. Şuna inanıyoruz ki Mevla neylerse güzel eyler.  Sayın Valimizin affına mahcuben şunu belirtmek istiyorum ki bir kaymakam olarak dostluğun ötesinde bir kardeşi olarak dostluğu, yol göstericiliği, ağabeyliği ve Karaman’a ve bu ilçeye verdikleri için kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Kurdun ve kuşun, garibin ve mazlumun, yetimin ve öksüzün Valisi olmuştur. Eyyup Özdemir olarak ben buna şahidimdir. Biz kendisinden razı olduk. Allah'da kendisinden razı olsun.” dedi.
Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise Sarıveliler halkının Ramazan Ayını tebrik ederek başladığı konuşmasında açılışı yapılacak imam hatip orta okulunun Sarıveliler ilçesine hayırlı olması temennisinde bulunarak yıllar önce  Sarıveliler de bir imam hatip okulunun yapılması için gayret eden merhum Mustafa Barcın ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum.Ve bu okulun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”. dedi.
Milletvekili Akgün tayinleri ve atamaları yapılan iki değerli insan Sayın Valimiz ve Kaymakamımıza Karaman adına Karaman halkı adına bugüne kadar yaşattıkları güzellikleri ve verdikleri hizmetler için şükranlarımı sunuyorum diyerek konuşmasını sonlandırdı. 
Vali Kahraman ise konuşmasında eğitimin dünyevî olandan çok öteye hitap eden bir faaliyet olduğuna dikkat çekerek: “Hayatımızda sevindiren, coşturan müjdeler vardır… İşte bugün Sarıveliler’de açılan İmam Hatip Ortaokulu aziz milletimizin geleceğine dair bir müjdedir. Sevincimiz de ilimizin, ülkemizin ve insanlığın huzuruna dairdir… İmam Hatiportaokulu eğitim-öğretimde olduğu gibi, insanlığın kanayan yaralarını saracak, tüm dertlere deva olacak olan ahlâkın tesis edilmesinde de önemli bir öneme ve anlama sahiptir. İnşallah bugün açılan imam hatip ortaokulumuzdan insanlığın elinden tutacak gençler yetişir.  İmam-Hatip Ortaokulumuzun hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. “dedi.
Konuşmaların ardından Vali Kahraman ve protokol üyeleri tarafından Mustafa Barcın İmam Hatip Ortaokulunun açılışı gerçekleştirildi. Vali  Kahraman  açılışın ardında okul binasında gezerek, okul hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Okulun açılışının ardından Sarıveliler Kaymakamlığı tarafından imam hatip ortaokulu bahçesinde düzenlenen iftar yemeği verildi.

Mustafa Barçın Kimdir?
 
Barçın, 1901'de Sarıveliler’de doğdu.
 
Çeşitli hocalardan dersler aldı. Bekir Haki Efendi de hocalarındandır. Eski Adalet bakanlarından Sedat Çumralı ile samimi arkadaştı. Üstad Bediüzzaman'ı İstanbul, Emirdağ ve Isparta'da ziyaret etmişti. Kardeşi Dr. Tahir Barçın'a Bediüzzaman'ı gösterip tanıştırmıştı.
 
Mustafa Barçın'ın Arapçadan tercüme edilmiş bazı İslâmi eserleri vardır. Murakıp ve vaiz olarak Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan Barçın, Sönmez Neşriyat'ın kuruluşunda çalıştı.