Temizel Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Elektrik Elektronik Yılı Etkinlikleri ile TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Projeleri sergilendi.

Sergiye, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Bebek, Karaman Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Temizel Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Karademir, TÜBİTAK Bilim Fuarı çalışmalarının okula kazandırdığı birçok olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Öğrencilerin öğretmenleri ile bilimsel bir çalışma içinde olmasının onlar açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Karademir, şunları belirtti;

“Geçtiğimiz yakın zamanlarda Endüstri 4.0, terimi çok kullanıldı. Endüstri 4.0 imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatması projesi idi. Bu yeni endüstrideki amaç; uyum ve kaynak verimliliğini ön plana çıkarmakta idi.

Endüstri 4,0 terim olarak dördüncü sanayi devrimi anlamına gelmektedir. İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim ikinci sanayi devrimi ise elektrik enerjisi üzerine üçüncü sanayi devrimi ise dijital devrim gerçekleşerek elektronik teknolojilerinin kullanımı oldu. 4.sanayi devrimi de başlangıçta söylediğimiz gibi imalatın bilgisayarlarla yapılması üzerine kurulmuştu. Şimdilerde ise Endüstri 5,0 konuşuluyor. Nedir Endüstri 5.0. Tamamen akıllı fabrikalar ve nesnelerin dijital haberleşmesiyle ilgili bir akım varken bir taraftan da, üretime insan dokunuşunu tekrar geri getirmeyi hedefleyen bir eğilim var işte bu eğilime "Endüstri 5.0" veya işbirlikçi endüstri adı verilmektedir.

“KARAMAN’A BÜYÜK BİR ONUR YAŞATMIŞLARDIR”

Geleneksel endüstri robotlarında, otomatik üretimde önceden ne denilmişse o yapılmaktadır. İşbirlikçi robotlar ise insan işçilerle uyum içinde çalışırlar. Bu iki güç birbirlerinin tamamlayıcısı olacaklardır. Robot insanın yerine almıyor ancak yorucu ve tehlikeli görevleri üstleniyor. Böylece insan çalışan daha karmaşık projelerde yaratıcılığını kullanabiliyor TÜMTAL ailesi olarak öncelikle robotik yazılım ve değişik robotik çalışmalar üzerinde durduk. Elektrik Enerjisi-Otomasyon ve yazılımın birbirinden ayrılmadığı Endüstri 5.0 döneminde okulumuzda bu disiplinlerin tamamı mevcuttur. Buradan hareketle her yıl bir bölümümüzün üzerine farkındalık oluşturarak çalışmalarımızı sürdürdük. Bu yıl da Elektrik - Elektronik üzerine farkındalık oluşturalım istedik. Üç yıldır katıldığımız MEB uluslararası robot yarışlarında öğretmen ve öğrencilerimiz bu yıl insansı robot ve insansız hava aracı kategorilerinde 3.lük ödülü alarak bizlere Karaman’a büyük bir onur yaşatmışlardır. Robotik kol da 101 robot içinden 10.olmuş hızlı çizgi izleyen robotlar da 650 robot içinde ilk 60’a girmiştir.”

Okul müdürü Karademir’in konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından TÜBİTAK Bilim Fuarı’nın açılışı yapıldı.

Protokol üyeleri, Elektrik Elektronik Yılı Etkinlikleri standı ve M.E.B. Uluslararası Robot Yarışmasına katılan robotları gezerek bilgiler aldı.