Denizli’deki okul servisleri, okul yolu projesi ile öğrencinin servise binmesinden okula ulaşımına kadar veliler, akıllı cep telefonu uygulamasıyla izleyebilecek.

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen akıllı cep telefonu uygulaması ile kentteki 800 öğrenci servisi veliler tarafından takip edilebilecek. Ücretsiz olarak sunulan sistemle veliler, öğrencilerin okul servisine binmesinden okula ulaşımına, okuldan ise eve varana dek velileri tarafından adım adım tablet ya da akıllı telefonlardan ücretsiz bir şekilde izlenecek sistem hayata geçti. Okul Yolu Projesinin tanıtım toplantısı Denizli Büyükşehir Belediyesinde yapıldı. Toplantıya Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Ulaşım Dairesi Başkanı Niyazi Türlü, Denizli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Köksal Semerci ve Denizli Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Ahmet Umul katıldı.

Uzun zamandır uğraştıkları ve bu dönem aktif hale getirdikleri projeyi paylaşmak ve vatandaşların bilgisine sunmak üzere basın toplantısı düzenlediklerini Başkan Zolan, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de arzu edilmeyen olaylar yaşandığını, bazı araçlarda cinayetler işlendiğini kaydetti.

Başkan Zolan, "Bunlar tüm ülkemizi yasa boğmuş vicdanlar sızlamıştı. İşte o noktadan sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi olarak hızlı bir şekilde Şoförler ve Servisçiler Odası ile yapmış olduğumuz işbirliği çerçevesinde güzel bir çalışmaya imza attık. İlk olarak Denizli’deki 763 M plakalı minibüsümüze kamera sistemi, panik butonu ve takip sistemi yerleştirildi. 800’ü öğrenci servisi olmak üzere toplam bin 203 servis aracımıza da aynı sistem kuruldu. Bunlarla birçok olayın aydınlanması ve önlenmesi konusunda güzel bir çalışma yaptık. Tüm bu tedbirler de olayların azalmasını sağladı" dedi.

“Okul yolu Projesi ile öğrenciler çok daha güvende olacak”

Bu proje ile çocukların daha güvende olacağını söyleyen Başkan Zolan, "En önemlisi tabi çocuklarımız. Biliyorsunuz eğitim dönemi başladı. Binlerce çocuğumuz okul servislerini kullanıyor. Tabi burada öğrenci servisleriyle ilgili birçok belirsizlik yaşanıyordu. Servis geldi mi?, Çocuğum servisi kaçırdı mı?, Servis trafiğe mi takıldı?, Çocuğum okula ulaştı mı?, Çocuğum servise bindi mi?, Çocuğum servisten indi mi?, Servis nerede?, Servis eve ne zaman gelecek? gibi bir çok sorunlar yaşanıyordu. Tüm bunları önleyip çocuklarımızın daha güvenli ulaşımı için Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak Okul Yolu Projesini hayata geçirdik. Bu projemiz ile her veli sadece kendi çocuğunu izleyecek. Anne ve babalar bu sistemle çocuğunun nerede olduğunu, bindiğini, indiğini akıllı telefonundan takip edebilecek. Servis eve gelmeden önce mesaj göndererek öğrencinin sıcakta ya da soğukta dışarıda beklemesinin önüne de geçiliyor. Veli, çocuğunun evine veya okula ulaştığını gördüğünde de rahat edecek ve çocuklarımızın da güvenliği sağlanmış olacak. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onların güvenli yolculuk yapması ve anne babaların gözünün arkada kalmaması için böyle bir proje gerçekleştirdik. Türkiye’de bu sistemin okulları kapsayan, küçük bazda yapılanları var. Ama tüm şehri kaplayan ve 50 bin öğrenciye hitap edecek olan sistemi Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa biz gerçekleştiriyoruz. Bu hizmeti de ücretsiz olarak vereceğiz. Herkesin kullanmasını istiyoruz. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi için öğrenci yılı olsun istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Niyazi Türlü, uygulamanın teknik yönlerini anlattı. Daha sonra Okul Yolu Projesi uygulamalı olarak gösterildi. Bu kapsamda 4 öğrencinin evlerinden alınıp Denizli Büyükşehir Belediyesine getirilmesine kadar olan süreç ve projenin tüm bildirimleri tablet ve akıllı telefon uygulamasından basın mensuplarına gösterildi. Başkan Zolan ve beraberindekiler daha sonra öğrenci servisinde incelemede bulundu.