Yavuz Selim Ortaokulu’nda 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk günü “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Programı” ile “2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Programı” gerçekleştirildi.

15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Programı, öğrenci, veliler ve okul öğretmenlerinin katılımı ile Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından, Okul Müdürü Şevki Altan Uyar, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Bu vatan kolay kazanılmadı diyen Şevki Altan, “Bu vatanın kazanılması için Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da binlerce şehit verdik. Vatanımızı düşman işgalinden kurtardık. Yeni bir devlet kurduk. Halkın olan, Cumhuriyetle yönetilen, herkesin eşit olduğu, herkesin devlet hizmetlerinden eşit faydalandığı bir devlet kurduk.” dedi.

Vatan sevgisinin imanın bir parçası olduğunu belirten Okul Müdürü Uyar, konuşmasına şu şekilde devam etti;

Vatanımız kutsaldı, bayrağımız, ezanımız kutsaldı. Bunları kanımız ve canımız pahasına korumamız öğretilmişti. Vatanımızı, bayrağımızı, ezanımızı canımız pahasına da olsa korumalıydık. Bunu Çanakkale’de, Sakarya’da, Kıbrıs Harekatında göstermiştik ve gerektiğinde yeniden gösterirdik. Çünkü vatan sevgisi imanımızın bir parçasıydı, biz ölürsek şehit, kalırsak gazi olurduk. Ama asla ölmezdik. Çünkü şehitler ölmezdi.

Hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Türk milletinin milli iradesine karşı bir darbe girişimi düzenlendi. Bu hain darbe teşebbüsü Türkiye Cumhuriyetinin geleceğini dış güçlerin eline teslim etmeyi, Türkiye Cumhuriyetini sömürgeci Batılı devletlerin işgaline zemin hazırlayacak bir kaos ortamına sürüklemeyi amaçlıyordu. Bu darbe girişiminde milletimiz tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyaya vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Milletimiz tıpkı 717 yıl önce Söğüt’te, 563 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi, Anadolu topraklarını hayat alanı olmanın ötesinde istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır. Milletimiz, bu ülkeyi kendisine yar etmemek için saldıranlara karşı 100 yıl önce Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de, Dumlupınar’da ne cevap vermişse, 15 Temmuz’da da aynı cevabı vermiştir.

15 Temmuz, milletimizin; kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır. Bu meydan okumayı sadece şu veya bu kesim değil, hamdolsun milletimizin tamamı yapmıştır.

15 Temmuz gecesi Türkiye tüm farklılıklarını, tüm renklerini, tüm meşreplerini geride bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri etrafında birleşmiştir.

Türkiye’yi bu ihanet çetesi mensupları aracılığıyla, bu vatan hainleri vasıtasıyla tedip edeceklerini, devleti teslim alabileceklerini sanarak 15 Temmuz akşamı harekete geçenler, ertesi gün akşam olmadan milletimiz tarafından hüsrana uğratılmışlardır.

Bayrağımıza, ezanımıza, devlet kurumlarımıza, devlet büyüklerimize, hak ve özgürlüklerimize kasteden bu alçak girişim, milletimizin kahramanca savunması ile püskürtüldü. Milletimiz hem devletini, hem de demokrasisini korumayı bir görev bildi. Canı pahasına darbecilerin silahlarına engel olarak devletini, iradesini ve demokrasisini kurtardı.

Hepimiz şunu iyi bilmeliyiz. Bu vatan hepimizin. Vatanımızı seviyorsak, milletimizi seviyorsak işimizi iyi yapacağız. Öğrenci isek öğrenciliğimizi, öğretmen isek öğretmenliğimizi, memur isek memurluğumuzu, esnaf isek esnaflığımızı, çiftçi isek çiftçiliğimizi iyi yapacağız. Vatanımıza, devletimize, demokrasimize her şart ve durumda sahip çıkacağız.

Sözlerime son verirken bir kez daha 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Allah yolumuzu, bahtımızı açık etsin. İyi bir eğitim-öğretim yılı hepimize hayırlı olsun. Yavuz Selim Ortaokulu olarak 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

Program, okul öğrencilerinin günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapması ve şiirler okuması sonrası sona erdi.