Karaman Zübeyde Hanım Ortaokulu öğretmeni Ayşe Kalaycı'nın yürüttüğü Etwinning proje kapsamında "İklimimize Sahip Çıkalım" adlı projeyi farklı illerden 8 öğretmen 36 öğrenci ile birlikte 6 ay sonunda tamamladı. İklim değişikliğine karşı bir an önce harekete geçebilmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla yürütülen proje, geçtiğimiz Kasım ayında başlayarak Mayıs ayında sona erdi. Bu proje ile öğrenciler birbirinden farklı etkinliklerde yer aldı. Proje afiş ve logo yarışması, iklim temalı resim yarışması, akrostiş şiir yazıldı, istasyon tekniği ile Dünya'ya mektup yazıldı, ağaç dikildi ve dünya günü kutlandı. Öğrenciler evlerinde bulunan atık malzemeleri geri dönüştürerek çeşitli eşyalar tasarladı. Bu etkinliklere ek olarak öğrenciler, proje boyunca önemli gün ve haftalarda güzel çalışmalar yaptılar.

Proje sonunda öğrenciler, çevreyi koruma konusunda artık daha bilinçli olduklarını ve iklim değişikliğinin önemini kavradıklarını söylediler. Öğretmenler ise projenin hedeflerine ulaşmasından dolayı memnuniyetlerini belirttiler.

Zübeyde Hanım Ortaokulu Müdürü Yüksel Sağlam ise dünyamız ve geleceğimiz için önemli olan bu anlamlı projede çalışan öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyorum ve onlara teşekkür ediyorum dedi.

Proje kapsamında öğrenciler, Dünya’ya mektup yazdı. Öğrenciler yazdıkları mektupta şu ifadeleri kullandı: “Sevgili Dünya, Sana bu mektubu utanarak yazıyoruz, çünkü seni çok yorduk, çok yıprattık, çok kirlettik, bize sunduğun her güzelliği israf ettik. Keşke başka şartlar altında bu mektubu yazıyor olsaydık. Sana daha güzel bakabilseydik. Senin bize sunduğun bu güzellikleri hiçe saydık ve sana sahip çıkamadık. En baştan önlemler alsaydık seni bu duruma düşürmezdik. Senin değerini bilemedik. Keşke yaptığımız hatalardan geri dönebilsek ama hala Dünya’yı kurtarmak mümkün. Bunun için bazı önlemler alabiliriz. Örneğin: fosil yakıt tüketimini azaltabiliriz, fabrika bacalarına filtre takabiliriz, geri dönüşüm ve su tasarrufu yapabiliriz, çevremizi kirletmeyip, ulaşımda toplu taşımayı tercih edebiliriz, ağaç dikebiliriz, e-fatura dönemine geçebiliriz. Böylelikle dünyayı daha az kirletmiş ve küresel ısınmayı daha aza indirgemiş oluruz. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakırız. Geri dönüşüm yaparak dünyayı güzelleştiririz camları cam kutusuna, şişeleri şişe kutusuna, pilleri pil kutusuna, metalleri metal kutusuna ve kâğıtları kâğıt kutusuna atarak çevreyi temiz bırakmış oluruz. Unutmayalım ki dünya sadece bizim değil bütün canlılarındır. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak bizim görevimizdir. Bunun yanı sıra biz dünyayı atalarımızdan miras olarak değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Onlara bu dünyayı geri vereceğiz. Dünyayı korumalı ve tasarruf etmeliyiz ki gelecek nesillere güzel dünya bırakmış olalım. Bıraktığımız güzellikler ne kadar güzel olursa bizden sonraki nesillerin de bu dünya güzelliklerinden faydalanıp koruması bir o kadar kolay olacaktır. Unutmayalım ki her bireyin bu eşsiz güzellikleri görmeye hakkı var ve bizler kadar gelecek nesil de senin tüm güzelliklerini yaşamalı. Sen üzerinde yaşam olan tek gezegensin. Biz insanlar bunun farkında olsak da maalesef seni kirletiyor ve yaşanılmaz bir yer haline getiriyoruz. Ama bu duruma bir dur diyebilmek için biz İklimimize Sahip Çıkalım eTwinning projesiyle farkındalık yaratmak istedik. Projemizde seni korumak ve güzelleştirebilmek için sloganlar yazdık, resimler yaptık, ağaç diktik, sunumlar hazırladık, okul ve çevremizdeki insanları bilinçlendirerek farkındalık yarattık. Bu günün kıymetini bilelim ki gelecek günler umut dolu yaşam dolu olabilsin. Sevgili Dünya seni yaşamak hatta seni dolu dolu yaşayabilmek için üzerimize düşenleri artık yerine getirme zamanı, seni hoyratça kullandığımız için senden özür dileme vakti! Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için söz veriyoruz! Bundan sonra insanları bilinçlendirip üzerimize düşen görevleri yerine getirerek seni koruyacağımıza söz veriyoruz. Önümüzdeki bu kötü hayatı da geride bırakarak yeni bir dünya için el ele veriyoruz.”