Türkiye genelinde en fazla öğretmenin atandığı Şanlıurfa’daki öğretmenler günü kutlamalarına katılan Vali İzzettin Küçük, ülkede ve bölgedeki imkanların son yıllarda geliştirilmesine rağmen Şanlıurfa’nın ülke eğitimi sıralamasında sonda gelmesinin sebebinin öğretmen, idareci ve ailelerin olduğunu ifade etti.

Son atamalarda 5 bin öğretmenin kontenjan ayrıldığı Şanlıurfa’da öğretmenler günü kutlamaları renkli başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı salonunda yapılan kutlamalar, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Anadolu’nun fethinden günümüze kadarki dönemde eğitime verilen önemin sergilendiği kısa film gösterilerinin ardından açılış konuşmaları yapıldı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün itirafı ve başarısızlık çıkışı törene damga vurdu. Öğretmenliğin çok önemli bir meslek olduğunu hatırlatan Vali Küçük, ailelerin yakınlara bile teslim etmek istemediği çocuklarını, öğretmenlere rahatlıkla emanet ettiğini kaydetti. Herkesin hayatında kahramanlardan bir yada bir kaçının öğretmen olduğunu vurgulayan Küçük, hayatta sadece öğretmenlerin hata yapma şansının bulunmadığını söyledi. Küçük, “ Bu hayatta hepimizin hata yapma ihtimali, şansı var. Bir Vali hata yapabilir, hatası hukuktan, İçişleri Bakanlığı’ndan döner. Bir hakim, yanlış bir karar verir, Yüksek mahkemeden döner. Bir mühendis hata yapar, makine tekrar söker, dağıtılır ve tamir edilir. Sizin yapacağının hatanın tamiri, mümkün değil. Bunu düzeltemeyiz, o kadar sorumluluğunuz, ağır. Pek çok onur ifadelerinin muhatabısınız. Elbette öylesiniz” dedi.

Küçük, ülkede ve bölgedeki imkanların son yıllarda geliştirilmesine rağmen Şanlıurfa’nın ülke eğitimi sıralamasında sonda gelmesinin sebebinin öğretmen, idareci ve ailelerin olduğunu ifade etti. Artık başarısızlık için bahane bulunmadığını söyleyen Küçük, şöyle devam etti;

“Ülkemizde son yıllarda, devlette ayrılan bütçe payının en çoğu Milli Eğitime oluyor. Eskiden öyle değildi. Bu sene 200 okul açtık. Yaklaşık 85-90 okulun da ya ihalesi yapılıyor, ya inşaatı devam ediyor veya bitmek üzere. 2 sene içerisindeki yapılacak ve yapılmış okul sayısı 300’ü bulacak. Muazzam bir rakam. Daha önce okullarımızın, sınıflarımızın mevcut sayısı, çok yüksekti. 40-50-60 civarındaydı. Ama artık öyle değil. Yani mazeretimiz yok. Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz. Bazı şeyleri açık konuşalım. Türkiye sıralamasında sonlardayız. Bir sürü mazeretimiz olabilir. Bundan sonra hep beraber, önce kendiniz için, bu il, gençlik için demiyorum. İlk önce kendi başarımız için yükleneceğiz. Artık bu aşamadan sonra başarısız öğrenciler değildir. Bundan sonra başarısızlık olursa en büyük pay, bizim ve ailelerindir. Bu hususta muhakkak bir çalışma programı çıkarmamız lazım. Bu seviyeleri, Türkiye’deki bu sıralamanın daha iyi yerlerine getireceğiz. Hepimiz bundan mesulüz ve sorumluyuz.”

Vali Küçük, çocuklara gerçekten hissederek, gönülden ve yürekten ‘teşekkür ederim’ ve ‘galiba siz haklısınız’ demeyi öğretebilen öğretmenlerin çok başarılı kabul ettiğini kaydetti. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılması konusunda öğretmenler çağrıda da bulunan Küçük, “Lütfen arkadaşlar, derlerin ilk yarım saatinde çocuklara kitap okutalım. Bunu talim olarak da yayınlayacağım. Yarım saat kitap saatimiz olsun. Ne çıkarsa çıksın, internet, sinema. Kitabın yerini hiçbir şey tutmaz. :ünkü diğerlerinde beyin pasiftir. Kelime ve verileri sadece kabullenir, algılamaya çalışır. Kitap ta beyin aktiftir. Sorgular, düşünür, akıl yürütür” diye konuştu. Konuşmalardan sonra emekli olan 3 öğretmene teşekkür belgesi verildi.

YENİ ÖĞRETMENLERİN İLK MUTLULUĞU

Kutlamalara bu yıl öğretmen olan ve ilk kez öğretmenler günü kutlayan yeni öğretmenler ise ayrı heyecan yaşadı. Ücretli öğretmenler tarafından hazırlanan tiyatro oyunu, konser ve hazırlanan çeşitli etkinliklerde kimi zaman gülen, eğlenen yeni öğretmenler, kimi zaman ise duygusal anlar yaşadı. Etkinlikleri cep telefonu ile kaydeden yeni öğretmenler, salon çerisinde açılan dev bayrağın altında ve çevresinde toplanarak, hep birlikte yemin etti. Programın sonunda ise günün anısına yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğretmenlere, hediyeler verildi.

Öte yandan salon girişinde öğrenciler, davete katılan öğretmen ve davetlilere karanfil dağıttı.