Okuma ve yazma becerilerinin anne karnında başladığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sevda Binici, okuma ve yazmanın neden gerekli ve önemli olduğuna dair çocuklarda farkındalık yaratıldığı takdirde öğrenme sürecinin daha hızlı ve kolay olacağını söyledi.

Bahçeşehir Koleji tarafından düzenlenen Okul Öncesi Dönemde Okuma Yazma Becerilerinin Desteklenmesi ve Geliştirilmesi semineri Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevda Binici’nin katılımıyla gerçekleşti. Beylikdüzü Bahçeşehir Koleji’nin ev sahipliğindeki okul öncesinde okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesiyle ilgili seminere katılan Sevda Binici, insanları okuma ve yazmaya hazırlayan ön becerilerin anne karnında gelişmeye başladığını söyledi. Çevre okullardaki, okul öncesi öğretmenlerinin de ilgi gösterdiği seminerde çocukların okuma ve yazma öğrenirken zorlanmalarının nedeni hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Binici, öğrenme sürecinde anne, baba ve öğretmenlere çok iş düştüğünü belirtti. Okuma ve yazmanın neden gerekli ve önemli olduğuna dair çocuklarda farkındalık yaratmak gerektiğini altını çizen Sevda Binici, “Anne ve babanın okuma alışkanlığı, öğretmenlerin sınıfta yazıyı nasıl kullandıkları ve çocukların arkadaşlarıyla kitaplarını paylaşması, onların yazıya dair meraklarını ve ilgilerini geliştirir” dedi.

EĞİTİMDE YAŞIN DÜŞÜRÜLMESİ FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR

Okul öncesi eğitime başlama yaşının düşürülmesiyle ilgili ciddi araştırmaların yapılması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sevda Binici, “Ülkemizde okul öncesi eğitime başlama yaşı düşürülürken yeterince araştırma yapılmadı. Bu nedenle öğretmenler ve aileler açısından çok zor bir dönem oldu. Ancak buna rağmen erken yaşta eğitime başlamanın altyapısı oturduktan sonra öğrencilerin okuma ve yazmaya erkenden başlamaları, gelecekteki eğitimleri açısından çok önemli” diye konuştu. Ülkemizde okul öncesi eğitimde gerekli olan birçok yeteneğin tam olarak edinilemediğine de dikkat çeken Binici, öğretmenlere daha güncel bilgiler vermek ve onları hem araştırmalar hem de son bulgular doğrultusunda yönlendirmek amacıyla böyle bir seminer gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“EĞİTİM YAŞAM BOYU SÜRMELİDİR”

Bahçeşehir Koleji Beylikdüzü Okul Müdürü Ali Özdeğirmenci, Okul Öncesi Dönemde Okuma Yazma Becerilerinin Desteklenmesi ve Geliştirilmesi seminerinde öğrencilerin ilkokula geçerken okuma ve yazma çalışmalarını daha iyi bir noktaya getirmeyi ve eğitimcilerin de eğitilmeye devam etmelerini sağlamayı hedeflediklerine dikkat çekti. Eğitimin yaşam boyu devam etmesi gereken bir süreç olduğunun altını çizen Özdeğirmenci, “Çevremizde maalesef eğitimciler üniversiteden sonra eğitim almıyorlar ve kendilerini geliştiremiyorlar. Oysaki eğitim yaşam boyu sürmelidir. Biz bu noktada tüm eğitimcilere hizmet vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.