İlahiyatçı  yazar Dr. Reşit Haylamaz , Hekes Onu Okuyor projesi kapsamında Karamanda Düğün Park Düğün salonunda KARAGDER tarafından düzenlenen konferansta konuştu.Haylamaz; gerek Kur’an-ı Kerim, gerekse Peygamber Efendimiz’in (sav) hayatında şiddetin ve savaşın hiçbir zaman öncelikli gündem olmadığını söyledi. İslam adına yapılan katliamları dinle tevil etmenin cinayet olduğunu belirten Haylamaz, “Efendimiz’in savaşları müdafaa savaşıdır. 23 yılda 13 saat kılıçlar çekilmiştir” dedi.

İslam dininin savaş dini olduğu yönünde iddiada bulananlara tepki gösteren Haylanmaz, “Dini bilmiyorlar, bilmeden ezbere konuşuyorlar. Gerek Kur’an, gerek hadisler, gerek Efendimiz’in hayatı, sahabenin hayatı, bunların bütününe baktığımız zaman şiddetin, savaşın hiçbir zaman öncelikli gündem olduğunu göremezsiniz. Efendimiz’in hayatı, yaşatmak üzerinedir. İnsanların elinden tutmak, insanlarla temas kurmak ve o insanları gerçek olan ile yüzleştirme adına elindeki her türlü imkanları seferber ederek bir hayat yaşamıştır” şeklinde konuştu.

KUR’AN-I KERİM’DE SAVAŞIN TALİ BİR DURUM OLDUĞUNU GÖRÜRSÜNÜZ

Ayetleri sonuna kadar okumadıkları için yanlış hükümlere varıldığını ifade eden Haylamaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ ‘Kur’an-ı Kerim’de savaş var, şiddet var’ diyenlerin söyledikleri ile Kur’an-ı Kerim’i yan yana getirdiğinizde burada da sulhun işin temelinde olduğunu görüyorsunuz, savaşın da tali bir durum olduğunu görüyorsunuz.

Efendimiz tabii ki ashabını savaşa da hazırlıyordu. Çünkü sebeplere riayet etmek gerekiyor burada. Ancak savaşa öyle hukuk getiriyor ki, öyle incelikleri var ki… Biz hala Efendimizin savaş hukuku olarak ortaya koymuş olduğu kriterlere ulaşabilmiş değiliz. ‘Kadına dokunmayın, çocuğa kılıç kaldırmayın, mabetteki insanlara ilişmeyin’ diyor. ‘Yaşlılara dokunmayın hatta evlere zarar vermeyin’ diyor, ağaçlar ve hayvanlara bile var. Bunu sadece sözle söyleyip kenara çekilmiyor, aynı zamanda bunu yakın takip ettiğini görüyoruz.”

İSLAM ADINA YAPILAN KATLİAMLARI DİNLE TEVİL ETMEK CİNAYETTİR

“İslam adına yapılan katliamları dinle tevil etmek doğrudan doğruya cinayettir.” diyen Haylamaz, “İnsanlar kendi hissiyatlarını dine fatura ediyorlar aslında. Bir yerden cımbızla bir cümleyi çekiyorlar, bir yerden bir olayı ele alıyorlar. Fransa’daki saldırılardan sonda Kur’an’da ‘cihat şu kadar geçiyor, sulh şu kadar geçiyor’ demek ki bu öyle bir kaba mantık ki aynı mantıkla Kur’an-ı Kerim’e bakın. Şirk kelimesi en fazla geçen kelimelerden bir tanesi kuran şirki mi teşvik ediyor? Nasıl bir akıl, nasıl bir mantık bunların?

Ebu Cehiller için kendini parçalayan bir Peygamber var. Kim iman etmemişse onlar için Efendimiz’in kendini parçalamıştır. Ebu Cehil’in o kadar hakaretleri var Efendimiz’in bir tane bile hakareti olmamıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Reşit Haylamaz konuşmasının sonunda Herkes Onu Okuyor Projesi ile her yıl peygamber efendimizin farklı bir yönünün anlatılması amaçlanmaktadır. Herkesin bu yarışmaya katılarak Efendimizin hayatını okumasını arzu etmekteyiz.

EFENDİMİZ İNSAN KAZANMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA SARFETTİ

İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz, Peygamber Efendimizin kendisine yıllarca düşmanlık edenleri bile kazanabilmek için çok büyük bir gayret sarf ettiğini, hiç bir zaman, stratejisinden taviz vermediğini söyledi. Reşit Haylamaz, "Efendimiz şu topluma gelseydi, Mekke'de yaptığını yapardı; kapı kapı dolaşırdı. Herkesle, diyalog kurabileceği bir zemin oluştururdu." dedi.

Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin (KAREGDER) Düğünpark’ta düzenlediği program Harun Aksakal’ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. KAREGDER Başkanı Abdulkadir Gök’ün kısa bir süre önce basın toplantısı ile tanıtımını yaptığı ‘Herkes O’nu Okuyor’ yarışması ile ilgili bilgi verdiği konuşmasının ardından söz alan İlahiyatçı Yazar Reşit Haylamaz Asr-ı Saadet döneminde Peygamber Efendimizin (s.a.s) yaşadığı 23 yılın, kıyamete kadar yaşanması muhtemel bütün sorunların cevabını içeren  zenginlikte olduğunu söyledi.

O BU DÖNEMDE OLSAYDI KAPI KAPI DOLAŞIRDI

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in toplumun yüzde yüzünü kazanmaya kendisini adadığını vurgulayan Reşit Haylamaz, "Efendimiz şu topluma gelseydi, Mekke'de yaptığını yapardı; kapı kapı dolaşırdı. Herkesle, diyalog kurabileceği bir zemin oluştururdu" dedi.

Peygamberimizin sahabesi ile olan hayatının Kur'an’ın mucizesi olduğuna dikkat çeken Haylamaz, "Çok müthiş bir dönüşüm vardır orada. Dönüşümün destanı her sahabede ayrı yaşanmıştır. Efendimizin o insanlarla yaşadığı hayatın çok yoğun olduğu ve bu yoğun hayatın kıyamete kadar yaşayacak insanları karşılaşacağı her türlü probleminin cevabını ihtiva ettiğini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ