Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Karaman Şubesinin düzenlediği “Bizimki Türkçe Sevdası” konulu konferansa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca konferansa; Karaman Valisi Murat Koca, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Karaman Şubesi Başkanı Hasan Erkan, AK Parti İl Başkanı Kerim Dereli, dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleşen konferansta Karaman deyince akla Türkçenin geldiğini dile getiren Erdem, “Karamanoğlu Mehmet Bey'in meşhur fermanı Türkçe noktasında bir uyanışa ve aydınlanmaya vesile oldu. Bu konuda birçok ferman okundu ama fermanların çoğu arşivlerde kayboldu” diye belirtti.

“Bilinenin aksine Osmanlı Devleti'nin her zaman resmi dili Türkçe olmuştur” diyen Erdem, “Bugünlerde tartıştığımız önemli konulardan bir tanesi Osmanlıca. 'Osmanlıca' diyorlar ki, bu yanlış. Siz Osmanlıca dediğiniz zaman Fransızca, Almanca, İngilizce gibi bir başka dil gibi algılarsınız. Eğer harf devrimi olmamış olsaydı, şimdi Osmanlıca diye bir tabir olur muydu? Olmazdı. Aslında mesele bir alfabe meselesi. Bunun doğrusu, eğer bir isim vereceksek, 'Osmanlı Türkçesi' diyebiliriz. Osmanlı Türkçesi bizim Türkçemiz. O da Türkçe. Bugünkü Türkçemiz de Türkçe. İkisi arasında en ufak bir fark yok” açıklamasında bulundu.

Türkçeye gereken ilginin gösterilmediğini vurgulayan Erdem, “Şu anda en önemli meselelerimizden bir tanesi dil. Türkçe, atalarımızın bize emaneti, bizim de gelecek nesillere aktaracağımız bir borçtur. Onlar dünyanın en mükemmel dillerinden bir tanesini bize miras olarak bıraktı. Bizim bu dili, hakkını vererek gelecek nesillere aktarmak gibi bir görevimiz var” şeklinde konuştu.

Erdem, konferanstan sonra TDED Karaman Şubesine giderek Dernek üyeleriyle birlikte sohbet etti ve Dernek üyelerine “Bizimki Türkçe Sevdası” adlı kitabını imzalayarak hediye etti.

HABER MERKEZİ