Özel Eğitimciler Derneği (ÖZDER), Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere sertifika programları yoluyla özel eğitim öğretmeni unvanı verme uygulamasının iptalini istedi.

Çeşitli illerden gelerek Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan bir grup ÖZDER üyesi özel eğitim öğretmeni adına yapılan açıklamada, özel eğitimin, çeşitli nedenlerle engelli durumda olan birey ve ailelerine; özel olarak hazırlanmış programlar, özel ortamlar, özel olarak geliştirilmiş araç-gereçler ve bu konuda lisans eğitimi almış özel eğitim öğretmenleri tarafından verilen eğitim olduğu vurgulandı. Açıklamada, özel eğitim öğretmenin, erken müdahale döneminden yetişkinlikte dahil olmak üzere her yaş gurubundan özel gereksinimleri olan bireylerin var olan performans düzeyini belirleyip, eğitim ortamlarından en üst düzeyde yararlanabilmeleri için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) geliştiren ve uygulayan, uygulamalı davranış analizi ilkelerini kullanarak öğretim sürecini planlayan, uygulayan ve izleyen, aile eğitimi programları yoluyla aile eğitimi hizmetlerini gerçekleştiren ve profesyonel hizmetler arasındaki koordinasyonu sağlayan öğretmen olduğu vurgulandı.

Özel eğitim öğretmenliği mesleğinin başka herhangi bir üniversite eğitimiyle ya da sertifika programlarıyla kazandırılması söz konusu olmayan bir bilim ve ihtisas alanı olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

Milli Eğitim Bakanlığı uzun bir süredir özel eğitim okullarındaki öğretmen açığını gerekçe göstererek, sınıf ve branş öğretmenleri için alan değişikliği uygulamasını gerçekleştirmektedir. Alan değişikliği uygulaması, Milli Eğitim Bakanlığının kendi bünyesinde açtığı sertifika programlarıyla yürütülmektedir. Sertifika programına sınıf öğretmenliği unvanına sahip her öğretmen başvurabilmektedir. Bu sınıf öğretmenlerinden bir bölümü geçmişte veterinerlik, ziraat, maden, su ürünleri gibi çeşitli mühendislik alanlarından ya da uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat gibi öğretmenlikle hiç ilgisi olmayan alanlardan mezun olup kısa süreli pedagojik formasyon programlarıyla sınıf öğretmenliği unvanını almış kişilerdir. Günümüzde gerçekleşen alan değişikliği ve unvan verme uygulamalarıyla, sınıf öğretmenleri şimdi de branş değiştirerek özel eğitim alanının norm kadrolarını işgal etmektedirler. Bu sınıf öğretmenlerinin bir kısmı, hizmet puanlarının yüksekliği nedeniyle özel eğitim okullarında halihazırda görev yapan alan mezunu “özel eğitim öğretmenlerini norm fazlası” durumuna düşürmektedir.”

Üniversitelerde eğitim almadan sertifika ve unvan verilmesinin hiçbir gerekçesi ve bilimsel dayanağı bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Bu tür kısa süreli programlarla özel eğitim alanında alan değiştirmelerin ve atamaların yapılması, ileride önemli hukuki sorunlar oluşturabilecektir. Biz, Özel Eğitimciler Derneği olarak sekiz şubemizle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere sertifika programları yoluyla özel eğitim öğretmeni unvanı verme uygulamasını ve bu yolla alan değişikliği yapılarak özel eğitim öğretmenlerinin bulunması gereken norm kadrolarının işgal edilme işlemlerinin durdurulmasını ve şimdiye kadar gerçekleştirilen işlemlerin iptal edilmesini talep ediyoruz.”