Adana’da hayırsever bir kadının ‘seni ben okutacağım’ demesi üzerine koleje kaydı yapılan genç kız, hayırseverin kısa bir süre sonra iflas etmesinin ardından ailesinin ödeyemediği borç nedeniyle iki haftadır okula gidemiyor.

Geçen sene ortaokuldan mezun olan ve istediği okula yerleşemeyen Ayşe Gül Kaya (16), evlerinin karşısında bulunan parka çocuğunu getiren bir hayırsever ile tanıştı. Hayırsever kadın, Kaya’nın ailesinin maddi durumunun iyi olmadığını öğrenince genç kızı okutmak istedi. Metin ve Fadime Kaya çifti ile görüşen hayırsever kadın, Ayşe Gül Kaya’yı özel bir okula yazdırmalarını, masraflarının tamamını kendisinin karşılayacağını söyledi. Kaya ailesi, bunun üzerine genç kızı bir koleje yazdırdı.

HAYIRSEVER İFLAS ETTİ, BORÇ AİLEYE KALDI

Ancak mobilyacı dükkanı bulunan kadın, kısa bir süre sonra iflas etti. İşsiz olan Metin Kaya ise kızının 11 bin liralık kolej masrafını ödeyemedi.

Bu sene ikinci sınıfa geçen Ayşe Gül Kaya’nın ailesi okul masraflarını ödeyemeyince, iki haftadır okula gidemeyen Ayşe Gül Kaya, devlet büyüklerinden ve hayırseverlerden yardım istedi.

Ayşe Gül Kaya, iki haftadır okula gidemediğini belirterek, “Bölümümü ve okulumu seviyorum. Okula gitmek istiyorum. Anestezi bölümü okuduğum için düz liseye gidersem birinci sınıftan başlayacağım. Ama inşallah okuluma devam edersem ikinci sınıftan devam edeceğim. En azından bir sene kaybım da olmayacak. Devlet büyüklerimizden ve hayırseverlerden yardım istiyorum” dedi.

“BORCU ÖDEYEMEDİM, ERİM ERİM ERİYORUM”

Baba Metin Kaya ise “Hayırsever kadın iflas edince biz de ödeyemedik. Çünkü ben o dönemde çalışmıyordum. İki seneden beri parayı ödeyemiyoruz. Yeni işe girdim. Evim kira, çocuğuma doğru düzgün yemek getiremiyorum. Çocuğumu da okula götüremiyorum. Çocuğumun okul masrafını ödeyemediğimiz için erim erim eriyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

Borç nedeniyle başka okula da kayıt yaptıramadıklarını kaydeden Kaya, “Çünkü okul tasdikname vermiyor borçları ödemeden. Kızım okulunu seviyor ve başka okula geçtiğinde birinci sınıftan başlayacağı için okul değiştirmek istemiyor. Ne olur kızıma el uzatsınlar” ifadelerini kullandı.

ÖDEME YAPILMAZSA OKULA GİDEMEYECEK

Kolej kurucusu Mustafa Baş ise Ayşe Gül Kaya’yı geçen sene okula aldıklarını kaydederek, “Biz öğrencinin kıyafetini, yemeğini, servisini ve daha birçok şeyini karşıladık ama veliden bir lira para alamadık. Geçen sene eğitimini de aksatmadık ve karnesini verdik. Veliye yasal süreci başlattığımızı bildirdik. İlgili kanunda belirtildiği gibi veli yasal süre içerisinde ödemelerini yerine getirmezse çocuğun kaydını yapmayabilirsin. Biz yasal süreci başlattığımız halde veli ‘bugün, yarın’ diyerek bizi oyaladı. Öğrenci yasal olarak parasını ödemediği için bizde devam etme hakkı yok. Velinin kanunen bu çocuğun bir okula naklini alıp, çocuğun eğitimini devam ettirmesi lazım” şeklinde konuştu.

Başka bir okuldan nakil için kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını da aktaran Baş, “Vatandaş eskisi gibi tasdiknamemi almak istiyorum diyerek nakil yapamıyor. Bu çocuğu hangi okul kabul ettiyse devlet ya da özel, o ilgili okul bize mail atacak. Biz de 3-5 gün içerisinde onu oraya yollamak zorundayız” dedi.