Karaman’da dezavantajlı öğrencilerin psiko-sosyal gelişimlerini desteklemek, özgüvenlerini geliştirmek ve günlük yaşam becerilerini gerçek ev ortamında somutlaştırarak kazanabileceklerine olanak sağlayacak olan Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu “Uygulama Evi” açılışı gerçekleşti.

Açılışa, Karaman Vali Yardımcısı ve Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, KMÜ Özel Eğitim Bölümünden Öğretim Görevlisi Hasan Kızılkaya ile Araştırma Görevlisi Ahsen Ela Kızılkaya, Rehberlik ve Araştırma Müdürü (RAM) Yaşar Göktepe, Okul Müdürü Barbaros Orman, Engelliler Dernek Başkanları Fadimana Okur ile İlknur Harani, Şube Müdürleri, okul müdürleri ve veliler katıldı.

Açılış kurdelesi kesiminin ardından protokol üyeleri, uygulama evi içerisini inceledi. Okul Müdürü Barbaros Orman, davetlileri odalarda tek tek gezdirerek öğrencilerin hangi eğitimi alacağı konusunda bilgi verdi.

Programda konuşan Kuntoğlu, Uygulama Evi ile dezavantajlı öğrencilere ev ortamında yapılması gerekenleri öğreteceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürlüğü’nün 19 ilde bu uygulama evini açtığını hatırlatan Kuntoğlu, şunları aktardı; “Buradaki öğrencilerimiz özel eğitime muhtaç orta ve ağır düzeyde bireyler. Arkadaşlarımız burada bir ev ortamı oluşturdu. Ev ortamında yatak odası, oturma odası, mutfak, banyo, tuvalet gibi mekanlar tıpkı bir evde kullanılan mekanlar gibi oluşturuldu. Tabi dezavantajlı bireyler için son teknoloji kullanıldı. Öğrencilerimiz televizyonu açmayı, lavaboyu kullanmayı, banyo yapmayı, ütü yapmayı, tuvalet alışkanlığını, bir evde yapılması gereken alışkanlıkları öğretmenlerimiz bu bireylere kazandırmaya çalışacaklar. Tabi sistem yeni. Süreç içerisinde bu öğrencilerimize ne kadar davranış değişikliği kazandırabiliriz onu gözlemleyeceğiz. Önce değişebilecek bir davranışı hedefliyoruz, hangi bireye ne kadar sürede öğretebildiğimizi ölçeceğiz. Eğitimin devam ettiği süre içerisinde de bu bireyleri ailelerini evi kullanırken, ailelere yardımcı olmak istiyoruz. Ağır ve zor bir süreç. Hedefimiz en az bir davranışı kazandırmak istiyoruz. Karaman’a hayırlı olsun. Karaman Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Barbaros Orman’a ve Uygulama Evinde emeği geçenlere teşekkür ederim.”