KMÜ Genç Araştırmacılar Öğrenci Topluluğu ile KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen program, 22 Aralık’ta Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda yapıldı.

Söyleşide Ali Bayram, “Üç bine yakın şiirim, dokuz romanım var. 2015 yılında dört romanım birden çıkacak, bu Türkiye’de bir ilk.” diyerek onu yazmaya iten sebepleri anlattı. 

Ali Bayram, doğduktan altı ay sonra annesiz kaldığını ve üvey anne elinde büyüdüğünü belirterek anne sevgisinin yokluğu ve üvey anne dramının kendisini şair yaptığını ifade etti.

“Yazmak kolay, okutmak zor”

“Kitap okuma oranı Türkiye’de yüzde 3’lerde.” diyen Yazar Bayram, “Yazmak kolay, okutmak çok zor. Öyle katil romanlar var ki yazarı ölüp gitmiş ama kimse okumamış. 44 romanı bulunan Ayhan Sarıkaya şu an Ankara Sincan’da sebze meyve satıyor. Ben, abi 44 romanın var, yakışır mı dedim. O da, birileri domates satarak savaşını verecek, birileri kılıç kuşanarak; sizler yazma mücadelenizden vazgeçmeyin, dedi. Ben de sizlere sesleniyorum, edebiyatçılar kılıcınızı iyi sallayın.” şeklinde konuştu.

“Edebiyat yalnızlık, acı, mutluluk, gizem, macera ister. Gerçek karakterler ister.” diyen Yazar Bayram şunları söyledi: “Siz yazmak isteyince hikâye aramazsınız, hikâye sizin ayağınıza gelir. Ben sakin bir yerde kitabımı okuyayım diye gittim. Alevi Gelin Sünni Damat kitabımın hikâyesi gittiğim o yerde, çeşme başında ayağıma geldi.” 

“Çanakkale’yi yazmaya benim ruhum yetmez”

Kitaplarında ve köşe yazılarında hep sosyal olayları ele alan Yazar Bayram, kitaplarında işlediği bazı olaylardan örnekler vererek “Kertik & Bir Soysuza Yazılan Roman’da kadına şiddeti ele aldım. İntiharda Polis kitabımda intihar eden meslektaşlarımı yazdım. 13’ünde Kadın Olmak romanımda çocuk gelinleri, Ederlezi’de Roman vatandaşların yaşadığı sıkıntıları ele aldım.” şeklinde konuştu.

Ali Bayram, “Ermeni tehcirinin yüzüncü yılında ‘Arsine (Tehcirde Bir Ermeni Kızı)’ romanımı yazdım. Çanakkale Savaşının da yüzüncü yılı. Neden onu yazmadım?” şeklinde kendine kendine sorduğu soruya “Çünkü benim Çanakkale Savaşındaki bir günü, bir saati yazmaya ne ruhum ne de ömrüm yeter.” yanıtını verdi.

“Dişisine kötü davranan tek hayvan insanoğludur”

Feminist bir yazar olarak tanındığını belirten Ali Bayram, kadına şiddet konusunu köşe yazılarında ve Kertik romanında ele aldığını ifade ederek “Türkiye’de çocukların çoğu babanın anneye karşı şiddetini görerek büyüyor. Etrafında bu tür şiddet olaylarını görünce kimse müdahale etmiyor. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demeyin, o yılan döner dolaşır sizi bulur.” dedi.

“Jack London’ın da dediği gibi dişisine kötü davranan tek hayvan insanoğludur.” diyen Bayram, kadın haklarını medyada ve meydanlarda savunan kişilerin ve profesörlerin bile kadına şiddet uyguladığına şahit olduklarını söyledi.

Etkinliğe katılan öğrencilere tek tek mikrofon uzatarak, “Ne yazmak isterdiniz? İlerde neyi yazmayı düşünürsünüz?” diye soran Yazar Bayram, “Edebiyatın kara trenine, geleneklerine bağlı düşünmeyin. Yenilikçi fikirler geliştirin.” dedi. Program, yazarın kitaplarını imzalaması ile son buldu.