Alfabetik sıraya göre hazırlanmış olan kitapta, ülkemizin tüm bölgelerinden toplanan tarımla ilgili atasözleri ve deyimler bir araya getirildi. Kitapta 1500’e yakın atasözü yer alırken, 500’ü aşkın da deyim kaleme alındı. 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş aynı zamanda arkadaşı olan Prof. Dr. Bilal Gürbüz’ün kitabıyla ilgili şöyle konuştu: “Ülkemizin kültürel değerlerini yansıtan atasözleri ve deyimleri derleyerek bir kitapta toplayan Prof. Dr. Bilal Gürbüz, ülkemizin tarım alanındaki kültürel zenginliklerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra bu zenginliklerin nesiller geçtikçe unutularak kaybolmasının da önüne geçmek adına faydalı bir çalışma gerçekleştirmiştir. Kendisini çalışmasından dolayı tebrik ediyorum ve kültürel değerlerimizin bu güne kadar nasıl korunarak geldilerse bugünden sonra da aynı özveri ile gelecek kuşaklara aktarılması konusunda diğer çalışmalara örnek olmasını temenni ediyorum.”

Kitapta yer alan bazı atasözleri ve deyimler şu şekilde:

‘Ağacı sevdiren aşı, kişiyi sevdiren işidir.’, ‘Bahçeyi bel, harmanı yel döndürür.’, ‘Cahile söz yetmez, çalıda gül bitmez.’, ‘Çobana verme kızı ya koyun güttürür ya kuzu.’, ‘Darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz.’, ‘Ekinci yağmur ister, yolcu kurak; ikisinin de muradını veren Hak.’ ‘Fazla bereket yağışta, fazla süt sağışta.’, ‘Güzlük varlık getirir, yazlık tohum götürür.’, ‘Hamuru yoğur ekmek olsun, pamuğu eğir iplik olsun.’, ‘Irgat gibi çalış, bey gibi ye.’, ‘İyi ekin anızından belli olur.’, ‘Kavak boyu ile, insan huyu ile sevilir.’, ‘Lodos kara kor gibi, insana kar gibi dokunur.’, ‘Mart yağmuru gümüş, nisan yağmuru altındır.’, ‘Ne soğan dikerim, ne kokusunu çekerim.’, ‘Ot köküne, buğday sapına çeker.’, ‘Öküzün inek başlısı, tarlanın ufak taşlısı.’, ‘Peynirin iyisi tulumun kıllısında olur.’, ‘Rüzgarın ardı yağış, şakanın ardı dövüş.’, ‘Sağılan inek olur mu binek?’, ‘Şubat’ın arpası, Mart’ın sıpası.’, ‘Tarlanın yenisi, çiftçinin eskisi.’, ‘Un elekten, hamur bilekten çıkar.’, ‘Üzüm için Kalecik’e, tohum için Bilecik’e.’, ‘Vakitsiz yağan yağmur ihtiyarlıkta gelen servete benzer.’, ‘Yarım ekmek bir baş soğan, çoktur onunla doyan.’, ‘Zenginin horozu bile yumurtlar.’

HABER MERKEZİ