KLİBİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projeleri kapsamında lise öğretmen ve öğrencileri şiir konusunda proje yapmaya karar verdi.

‘Şiir Sokakta’ ismini verdikleri proje kapsamında Karaman Protokolü ile halka, kentin farklı yerlerinde parça parça şiir okutan öğretmen ve öğrenciler daha sonra bunu klip halen getirdi. Yayınlanan klip büyük beğeni topladı.

Proje Koordinatörü Karaman Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Aliye Oğuzyiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle birlikte ‘Şiir Sokakta’ ismini verdikleri bir proje yaptıklarını söyledi.

Projenin iki aşamadan oluştuğunu ifade eden Oğuzyiğit, şunları kaydetti:

“Amacımız edebiyatın, şiirin toplumun içinden çıkan ve toplumu yansıtan büyülü bir ayna olduğunu, yine topluma edebiyatla, şiirle göstermek ve hissettirmekti. İki aşamadan oluşan projemizin birinci kısmında Karaman’ın protokolünden halkın her kesimine kadar şiir parçaları okutup, parçadan bütüne ulaştığımız ve Karaman halkına, Türkiye’ye başta öğrencilerime biz biriz birken güzeliz ve güçlüyüz mesajını vermekti. İkinci kısım ise kent merkezinde bulunan Kuğulu Park’ta bir ağacı dilek ağacı gibi düşünüp şiir ağacı haline getirdik. Yaklaşık 100-150 kadar şiirden oluşan zarfları ağaca astık. Öğrencilerimizle birlikte bu ağaçtaki zarflardaki şiirleri oradan geçen, orada oturan halka okuttuk. Şairler ve şiir hakkında bilgiler verdik.”

Oğuzyiğit, Projenin yapılmasının ardından çok güzel dönüşlerin olduğunu dile getirerek, “Bu bizim için çok büyük bir heves kaynağı, aynı zamanda da sonuçlandığı zamanda da gurur kaynağı oldu. Çünkü gerek halk gerek protokol üyeleri bu projeye inanılmaz şekilde destekledi. Bizde biz bu işi yapabiliriz hevesi uyandırdı” dedi.

Projenin en dikkat çeken kısmının video klip olduğunu aktaran Oğuzyiğit, şöyle konuştu:

“Biz ilk başta hayal etmekle başladık. Şiirleri protokol üyeleri ve vatandaşlar okur mu acaba dedik. İnanılmaz şekilde içten ve hevesli geri dönüşler aldık. Protokol kısmında Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, İl Milli Eğitim Müdürümüz, İl Emniyet Müdürümüz, Rektörümüz, birçok protokol üyesi, vatandaşlarımız, öğrencilerimiz bu projeye dahil oldu. Klipte ufak ufak şiirler okuyarak katkıda bulundular. Vatan destanı, memleket isterim, etme, Yunus Emre’nin yine birkaç ilahi tarzındaki şiiri, Cemal Safi’nin tek hecelik isimli şiirini parça parça Karaman Protokolünden halka kadar her kesime okutup bu parçalardan bütüne gittiğimiz bir video klip hazırladık. Bununla birlikte biz parça parçayız ama bütüne baktığımızda biriz ve güçlüyüz mesajını vermeye çalıştık. Umarım başarılı olmuşuzdur.”

Karaman Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ise şiirin edebiyat dallarından bir tanesi olduğunu belirtti.

“Şiirin bizim medeniyetimizde ve kültürümüzde önemli yeri vardır” diyen Çalışkan, “Geçmişten günümüze kadar çıkarmış olduğumuz birçok şairimiz ve edebiyatçımız var. Öğretmenler ve öğrencilerimiz proje kapsamında güzel bir çalışma yapmışlar. Hem şehrimizde hem de ülkemiz genelinde ilk kez yapılan çalışmalardan bir tanesi” ifadelerini kullandı.

Projenin içerisinde çerisinde samimiyetin olduğunu vurgulayan Çalışkan, şunları aktardı:

“Neyin samimiyeti var, şiirin bir samimiyeti var. Nereden biliyoruz bunu? Çünkü halkın içerisinde olan kişilerden tutunda il müdürlerimize, daire amirlerimize, yetkili kişilerimize kadar herkesin içerisinde kendini bulabileceği şiirler okudu. Herkes kendine dair bir şeyler bulduğu bir nokta haline getirmişler. Bunları birleştirip bir proje olarak ortaya koymuşlar. Bende şiir okumayı ve yazmayı beceremesem de hakikaten proje içerisinde olmaktan keyif aldım. Önemli bir projeydi başarıya ulaşmasını istiyorum.”

Öğrencilerden Hidayet İçer de TÜBİTAK kapsamında değişik bir proje yapmak için çalıştıklarını belirterek,  “İlimizin önde gelen protokol üyeleri ile halkın her kesiminden vatandaşlarımıza parça parça şiirler okutarak bu şekilde bir klip yapmak istedik ve başarılı olduk. Protokol ve vatandaşlarımız bu projeye çok katkıda bulundular ve bu da bizleri çok mutlu etti” diye konuştu.  

Tuğba Kazel ise “Karaman halkının her kesiminden birlik ve beraberlik anlamında ilişki kurmak istedik.  Herkese şiir okutmaya çalıştık. Karaman halkının gerçekten edebiyat alanında böyle çalışmalarını istediğini gördük. Lise hayatımda yaptığımız proje bir anı olarak kalacak” ifadelerini kullandı.