Suriye’deki iç savaşta ağır hasar alan ülkenin kuzeyindeki El Bab, Bza’a ve Qabasin’de bulunan 3 okulun onarımı yapılarak, yeniden eğitim ve öğretim için hazır hale getirildi.

İyilikder tarafından Suriye’nin kuzeyindeki El Bab, Bza’a ve Qabasin’de bulunan ve savaşta ağır hasar alarak kullanılamayacak durumda olan 3 okulun onarımı yapıldı. Çalışmaların tamamlandığı okullar yeni eğitim ve öğretim dönemi için törenle hizmete açıldı.

İlk önce El Bab’da onarımı tamamlanarak hizmete açılan Şehit Abdulrauf Alosman İlkokulu’nda tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan İyilikder Genel Başkanı İbrahim Bahar, “Geleceğimizin teminatı olan sevgili çocuklarımız ve öğretmenlerimiz. Sizler özgürlük mücadelesi veren bir toplumun çocuklarısınız. Gerçek özgürlük ilimle, irfanla ve geleceğe dair bilgi ile olur. Bu şuur ve gayretle öğretmenlerimizden ve idarecilerden çocuklarımız vatanına milletine hayırlı evlatlar olarak yetiştirmesini bekliyoruz. Biz Türkiyeli kardeşleriniz olarak bir kampanya başlattık ve bu okulu onararak hizmetinize sunduk. Rabbim yolunuzu açık, geleceğinizi aydınlık, fikirlerinizi güzel, imanlı ve kardeşlik hukukuna dayanan bir toplum olmanızı nasip etsin” dedi.

"Yıkık şehrin içinde sizleri görünce çok mutlu olduk"

Okulun onarımını üstlenen Anadolu Kadın ve Aile Derneği’nin Başkanı Rabia Aldemir ise “Değerli çocuklar biz Türkiye’deki ablalarınız, teyzeleriniz ve anneleriniz olarak burada bu harabe olmuş şehrin içinde, böyle bir okulun bahçesinde olmanız bizleri çok duygulandırdı, çok mutlu olduk. Sizler burada okuyan çocuklar olarak Suriye’nin geleceğini imar eden hatta Türkiye’nin de geleceğine katkı sunan insanlar olacağınıza inanıyorum. Savaşın yıkıcı etkisinin içinden geçerek buraya geldik. Şehirde bomba izleri gördük. Sonra bu şehrin içinde cıvıl cıvıl sizleri görünce çok mutlu olduk. İnşallah savaşsız, bombasız bir ortamda güzel bir şekilde yaşamanızı diliyorum” şeklinde konuştu.

Davetliler daha sonra sınıfları da gezerek öğrenciler ve öğretmenlerle görüşüp, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

İyilikder heyeti El Bab’daki törenin ardından Bza’a beldesine hareket etti. Bza’a’da onarımı tamamlanan Bza’a Kız Lisesi’nin açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan İyilikder Genel Başkanı İbrahim Bahar, “Bu gençleri siz öğretmenlere teslim eden anne ve babalara iyi bir evlat, vatanına, milletine ve dinine sadık bir topluluk oluşturması için mutlaka elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum. Bu gençlerin ihtiyacını devamlı olarak karşılayacağız. Geleceğin evlatları inşallah yarınları sizler kuracaksınız” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından okuldaki öğrencilere çanta dağıtıldı. Ardından heyet, Bza’a Mahalli Meclisi ziyaret etti.

"Birlikte kardeşlik ormanı oluşturalım"

Mecliste bir konuşma yapan Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir; “Anadolu Platformu teşkilatı Hakkari’den Edirne’ye kadar 1 lira, 5 lira, 10 lira toparlayarak bu okulu yaptılar. Amacımız burada kadınlarımız ve çocuklarımızla Suriyeli kardeşleriyle kardeş olsun. Anadolu Kadın ve Aile Derneği (AKADDER) yönetiminden arkadaşlar Türkiye’nin her yerinden topladıkları yardımlarla bu okulu yaptılar. Geldiler açılışında da bulundular. Bunu önemsiyoruz, para bulunur, asıl hikaye bu. Bu şehirleri yeniden yaparız. Önemli olan insanların kardeşliğini, aile bütünlüğümüzü yeniden kurmak. Yıkılan Halep’i, Şam’ı insanlar yaptı. Önemli olan aileleri parçalamamak. Bizim bu çabamız, Türkiye’nin her yerinden ailecek buraya gelişimiz, genciyle, yaşlısıyla bilin ki biz sizin kardeşleriniziz. Yıkılan şehirleri eskisinden çok daha güzel yapacağız. Önemli olan insanlarımızı, gençlerimizi, kadınlarımızı bizi yok etmek isteyen emperyalistlere karşı eğitip onunla yeniden ayağa kalkmak. Bir alan belirleyelim çocuklarımızla birlikte bir kardeşlik ormanı oluşturalım” ifadelerine yer verdi.

Bza’a Mahalli İdare Meclis Başkanı Rıdvan Şeyh ise “Yardımlarınız içimizdeki kardeşlik duygularını büyütüyor. Geçmişimiz nasıl birse geleceğimizi de inşallah birlikte kuracağız” diye konuştu. Görüşmenin ardından İyilikder heyeti El Bab’daki kanaat önderleri tarafından onurlarına verilen öğlen yemeğine katıldı. Yemeğin ardından ise heyet Qabasin’deki ilkokulun okulun açılışı için bölgeye hareket etti.

Qabasin’de onarımı tamamlanan okulda düzenlenen törene katılan İyilikder heyeti burada çocukların sevgi seliyle karşılaştı. Burada düzenlenen törenin ardından öğrencilere çanta dağıtıldı. İyilikder gönüllüler burada çocuklara özel ilgi göstererek onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Qabasin’deki törenin ardından heyet Gaziantep’e hareket etti.

Öte yandan açılış törenlerine Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, İyilikder Başkanı İbrahim Bahar, Anadolu Platformu Suriye Koordinatörü Mahmut Kaçmazer, Anadolu Kadın ve Aile Derneği Başkanı Rabia Aldemir, Minberşam Derneği Başkanı Cemal Mustafa, Milli Eğitim Bakanlığından yetkililer ve gönüllüler katıldı.