Kilis’te, konteyner kentlerin dışında yaşayan Suriyeli ailelerin çocukları, okula dönüştürülen yerlerde eğitim görüyor.

Suriyeli öğrencilere yönelik olarak okula dönüştürülen binalarda eğitim veren birçok okulda sınıfların kalabalık olması nedeniyle öğrenciler, 50-60 kişilik sınıflarda eğitim görürken, bazı okullarda ise sabah, öğle ve akşam üzeri olmak üzere üçlü eğitim veriliyor. Kilis’te eğitim veren en büyük okullardan biri olan Suriye Eğitim ve Kültür Merkezi’nde ise 2 binden fazla öğrenci eğitim görüyor. Ülkelerinde öğretmenlik yaparken, iç savaştan kaçarak Kilis’e yerleşen Suriyeli öğretmenler, Suriyeli çocukların eğitimine katkı sağlıyor. Bazı öğretmenler, herhangi bir ücret almadan öğretmenlik yaparken, bazıları ise cüzi miktarlarla çalışıyor. Okulda eğitim gören öğrenciler ile öğretmenlerin ihtiyaçları sivil toplum örgütleri tarafından sağlanıyor.

Kilis Valiliği, Kilis Belediyesi ile AFAD tarafından katkı sunulan okullar, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle ayakta duruyor.

Suriyeli öğretmenler, öğrencilerin eğitimlerinin yarıda kalmaması için çalıştıklarını ifade ederek, “Elimizden geldiği kadarıyla öğrencilere eğitim veriyoruz. Keşke savaş bitse de ülkemizde dönebilsek ama şu an bu imkansız. Çocukların eğitimlerinin yarıda kalmaması için çalışıyoruz. Allah Türkiye Cumhuriyeti’nden razı olsun, hem Kilis Valiliği, hem sivil toplum örgütleri hem de devletin çeşitli birimleri bizlere yardım ediyor” dedi.

Suriyeli öğrenciler ise kendilerine eğitim veren öğretmenleri ile Türkiye Cumhuriyeti devletine yardımlardan dolayı teşekkür ettiler.