Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜSEM) ile Sürekli Eğitim ve Kalite Derneği (SÜREKDER) işbirliğiyle KMÜ öğrencilerine kariyer eğitimi verildi. KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı konferans salonunda 31 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen ISO 9001-2008 İç Denetçi ve Toplam Kalite Eğitimine çok sayıda öğrenci katıldı.

Baş Denetçi Şerife Kalkan’ın verdiği eğitimde firma kurulumundan hedef, misyon ve vizyon belirlemeye kadar kalite yönetim sistemini etkileyen pek çok olguya değinildi. Kişisel gelişim ağırlıklı ve uygulamalı geçen eğitimde Şerife Kalkan öğrencilere öncelikle kağıttan bir uçak yapmalarını istedi. Bütün öğrenciler uçaklarını yaparak uçurdular. Ancak Baş Denetçi Kalkan, bunun dört tür israfa neden olduğunu açıkladı: Zaman, proje, emek ve hammadde israfı. Kurum bazında ve bireysel olarak da hedefi belirlenmemiş, projelendirilmemiş ve hiçbir şekilde sorgulanmamış bu tip faaliyetlerin büyük israflara yol açtığını kaydeden Kalkan, “Kalite Yönetim Sisteminin temel prensibi israftan kaçınmaktır” diye konuştu.

ISO 9001-2008 İç Denetçi ve Toplam Kalite Eğitiminin mantığının sekiz maddeyle açıklanabileceğini söyleyen Kalkan, bunları şu şekilde sıraladı: Müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, proses (süreç) yaklaşımı, yönetimde sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme ve kayzen, verilere dayalı karar verme, tedarikçilerle faydaya dayalı ilişkiler.

Baş Denetçi Şerife Kalkan’ın iç denetçilikte dikkat edilmesi gereken noktalara açıklık getirmesinin ardından etkinlik sona erdi. İki gün süren eğitimlerin sonunda 320 öğrenciye katılım belgesi ve sertifikanın yanı sıra ücretsiz eğitim CD’si hediye edildi.