Tercih döneminin başlamasıyla, adaylar tercih yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalı sorusu da önemli hale geldi. Tercih başvuruları 06 - 16 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde öğrencilerin üst eğitim programlarına yerleşmesi sürecinin önemli bir boyutunu tercihler oluşturuyor. Karaman Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Tercih danışmanlığı kapsamında temel eğitimden ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilere ve velilere yardımcı olunması amacıyla kurulan Karaman Rehberlik Ve Araştırma Merkezi (RAM), merkez ve ilçelerde Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu, Zübeyde Hanım Ortaokulu, Sabiha Gökçen Ortaokulu, mümine Hatun Ortaokulu, Alparslan Ortaokulu, Anafartalar Ortaokulu, İstiklal Ortaokulu, Ermenek Cumhuriyet Ortaokulu, Sarıveliler 80. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu, Başyayla Ortaokulu, Kâzımkarabekir Ortaokulu, Ayrancı Yatılı Bölge Ortaokulu toplam 12 okulda 36 Rehberlik Öğretmeninden oluşan tercih danışmanlığı komisyonları oluşturdu.

Ayrıca Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giren  öğrenciler 06-16 Temmuz tarihleri arasında tercih yapacak öğrencilere de yardımcı olunması amacıyla kurumumuzda, Aktekke Meydanı'nda ve Türkçe Parkı'nda tercih danışmanlığı merkezleri kuruldu. Açılan tercih danışmanlığı merkezlerinde görevlendirilen Rehberlik Öğretmenleri, 08:00 - 17:00 saatler arasında, Aktekke Meydanında ve Türkçe Parkında ise saat 21:00-24:00 arasında rehberlik ve danışma hizmeti verecekler. 
Karaman Rehberlik Ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi: "Öğrencilerimizin eğitim hayatlarında başarılı olmalarını ve gelecek hedeflerini doğru tercihlerle taçlandırmasını, Öğrencilerimizin geleceğini belirleyecek bu dönüm noktasında KARAMAN RAMolarak  öğrencilerimiz ve velilerimizin yanında olduğumuzu bildiririz."