Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı ve İdealist Gençlik” konulu konferans düzenlendi. Kültür Ahlak ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve sunumunu Sosyal Medya Uzmanı ve Yazar Melih Esat Açıl’ın gerçekleştirdiği konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta Açıl, sosyal medya nedir, neden sosyal medya kullanıyoruz, sosyal medya ağları nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır gibi konular hakkında bilgi verdi. 

“Bilinçli ve etkili sosyal medya kullanımı” 
Sosyal medyanın internet teknolojileri kullanılarak iletişim kurmayı, bilgi paylaşmayı ve içerik üretmeyi sağlayan bir platform olduğunu söyleyen Açıl, “İnsanlara faydalı bilgiler sunmak, gündemden haberdar olmak, kısa yoldan geniş kitlelere ulaşmak için sosyal medyayı kullanıyoruz.” dedi. 
Açıl, sosyal medyada çoğunluğun dediğinin çoğu zaman doğru olmadığını ve farklı bir şekilde yayıldığını, ‘Müşteriyi eğer gerçek dünyada mutsuz ederseniz mutsuzluğunu altı kişiye söyler, eğer sanal dünyada mutsuz ederseniz 6 bin kişiye söyler’ diyerek vurguladı.

“En çok kullanılan sosyal ağlar; twitter, facebook, instagram, youtube”
“Türkiye sosyal medya kullanımında dünyada ikinci sırada ve birçok sosyal ağı aynı anda kullanıyor. En çok kullanılan sosyal ağlardan twitter gündem belirlemede önemli bir yere sahip. 2006 yılında Jack Dorsey tarafından geliştirilen twitter, 2011 yılında Türkçe dil desteği ile sunulmaya başlandı.” diyen Açıl, “Attığınız her tweet ve fotoğrafın bir gün karşınıza çıkacağını unutmayın ve anlık öfkeyle yanlış paylaşımlarda bulunmayın. Yazdığınız yazıların dikkat çekici ve düşündürücü olmasına önem gösterin.” diyerek tweet kullanmanın altın kurallarından bahsetti. 

“Türkiye’de 42 milyon üye”
Türkiye’de 42 milyon üyesi bulunan facebook’un insanlarla iletişim kurmakta en çok tercih edilen sosyal ağlardan birisi olduğunu ifade eden Açıl, “2006 yılında Harvard üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerbeg tarafından kurulan facebook şu anda 1.3 milyar kullanıcı tarafından takip ediliyor. Facebook, ziyaretçi sırasında birinci sırada yer alıyor. Üyelerin yüzde 50’si siteyi her gün ziyaret ediyor ve günlük ortalama zamanının 25 dakikasını sitede harcıyor.” dedi. 
Açıl, ücretsiz foto paylaşımında instagram, canlı yayın uygulamalarında periscope, altı saniyelik video çekilmesinde vine, kullanıcıların nerede olduklarını paylaştıkları uygulama swarm, akıllı telefonlar için geliştirilmiş anlık mesajlaşma uygulaması snapchat ve video barınma sitesi olarak youtube’un öne çıktığını ifade etti.

“Sosyal medya, kişileri sosyalleştirmez”
Açıl, son olarak “Sosyal medya her alanda kullanılıyor ve her zaman yararlı değildir. Sosyal medya, kişileri sosyalleştirmez, bunu unutmayın ve bilinçli kullanın.” diyerek sözlerini tamamladı.
Program, plaket töreniyle sona erdi.