Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Mesleki ve teknik eğitimde uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite sisteminin oluşturulmasını hedefleyen METEK Projesinin çok önemli bir ihtiyacımıza cevap verdiği kanısındayım” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, JW Marriott Otel’de gerçekleşen “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi” nin (METEK) Kapanış Konferansı’nda yaptığı konuşmada bu projenin daha önceki Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş tarafından ön hazırlıklarının yapıldığını ve bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından başlatılıp sürdürüldüğünü bildirerek, “Günümüzde mesleki ve teknik eğitim her zamankinden daha çok önem kazandı. Yerel ve küresel ekonomide rekabetin artmasıyla nitelikli iş gücüne olan ihtiyaçta artıyor. İş dünyasının gereksinimlerine uygun nitelikli, bilgisi güncel bir iş gücü potansiyeli oluşturmamız gerekiyor. Bunu sağlayabilmek içinde ulusal kalite güvencesine sahip bir mesleki ve teknik eğitim sistemine ulaşmamız büyük önem taşıyor. Bu çerçevede mesleki ve teknik eğitimde uygulanabilir, ölçülebilir , sürdürülebilir bir ulusal kalite sisteminin oluşturulmasını hedefleyen METEK Projesinin çok önemli bir ihtiyacımıza cevap verdiği kanısındayım” şeklinde konuştu.

METEK Projesi ile mesleki ve teknik eğitim alanında kalitenin artmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda kalite geliştirme stratejisi ve eylem planı hazırlanmış, mesleki ve teknik eğitimde ulusal ve uluslar arası kabul görmüş kriterlere ulaşmak için alınması gereken tedbirler belirlenmiştir. Bu çerçevede yine öz değerlendirme rehberi geliştirilerek mesleki ve teknik eğitim kurumlarının kendi çalışmalarını değerlendirmek ve planlamak üzere kullanabilecekleri yönetim, strateji, personel, ortaklıklar, kaynaklar, süreçler, ürünler ve hizmetler gibi aşamaları içeren öz değerlendirme sistemine temel oluşturacak çalışmalar yapılmıştır.”

13 alan ve 14 dalda dördüncü ve beşinci seviyede öğretim programlarının geliştirildiğini anlatan Avcı, “Yenilenmiş ve gözden geçirilmiş müfredatın pilot uygulaması 12 ildeki 16 pilot kurumda, 14-16 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Müfredat geliştirme konusunda yaptığımız yaklaşık 60 faaliyette toplam 3 bine yakın akademisyen, öğretmen ve alan uzmanı görev aldı” dedi.

Konferansa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşar, Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkanı François Begeot, YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım katıldı.

Konferansta ayrıca “Daha iyi bir okul” yarışmasında, nasıl bir okul hayal ettiğini çektiği kısa filmle anlatan ve yarışmanın 1’incisi olan Kahramanmaraş Turgay Ciner Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ramazan Aslaner’in çektiği film gösterildi.