PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi ile ilköğretim birinci kademede öğrenim görmekte olan hafif düzeyde zihinsel engele sahip öğrencilerin ‘Çoklu Zekâ Kuramı’ temel alınarak ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkartılması hedefleniyor. PUPA Eğitim Fakültesi içerisinde faaliyet gösteren bir birim olarak hizmet veriyor. Birim bünyesinde ilk etapta 15 öğrenci ve 6 uzman öğretmen görev yapıyor. Bu proje ile engelli öğrencilerin bilişsel duyusal ve psikomotor el becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. PUPA'da Bilişim, El Sanatları ve Görsel Sanatlar, Uygulamalı Matematik, Bilim ve Teknoloji, Sosyal Beceriler, Özel Eğitim ve Rehberlik olmak üzere beş sınıf bulunuyor. Bu sınıfta engelli öğrenciler matematik öğreniyor, bilgisayar tamir ediyor. ahşaptan araba ve uçaklar yapıyorlar. Böylelikle hangi öğrencinin hangi konuda becerileri varsa o sınıfa yönlendiriliyor. PUPA'nın bahçesinde bulunan cam bahçe sera ile öğrenciler bahçe işleri yapıyor ve stres atıyor. PUPA ile engelli öğrencilerin topluma kazandırılması hedefleniyor. Ayrıca proje başarılı olursa orta ve ağır düzeyde engelli öğrencilerinde eğitilmesi amaçlanıyor.
''HAFİF DÜZEYDE Kİ ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASINI HEDEFLİYORUZ''
PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi Uygulamalı Matematik Öğretmeni Makbule Düzgün, hafif düzeyde ki engelli öğrencilerin topluma kazandırılmasını hedeflediklerini dile getirerek ''Gelen çocukların içerisinde hafif derecede engelli olan çocuklar var. Genelde hafif düzeyde zihinsel engelli öğrenciler bunlar. Bu çocuklar okullarda sınıfların içerisinde yok oluyorlar. Çünkü diğer çocuklar normal olduğu için bunlar kaynaştırma pozisyonunda olduğundan öğretmenler çok fazla üzerine düşemiyor ve ilgilenemiyor. Bizde bu çocuklarla ilgilenerek bunları diğer çocukların içerisine katabilmek için uğraşıyoruz. Ben matematik öğretmeniyim. PUPA'da matematik sınıfından sorumluyum. İlk olarak gelen çocukların seviyelerini belirledik.  Bundan sonra her birey için bireyselleştirme eğitim planı hazırlayıp bu çocukları bir üst basamağa nasıl çıkartırız bunun çalışmasını yapmak için kolları sıvadık. Bu çocukları topluma kazandırarak iyi yerlere gelmesini hedefliyoruz'' dedi.
''BURADA ÖĞRENDİKLERİ BİLGİLERLE İŞ SAHİBİ OLABİLİRLER''
PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi Uygulamalı Bilgisayar Teknolojileri Öğretmeni Ahmet Raşim Duman, PUPA Öğrenci Entegrasyon Biriminde öğrenciler öğrendikleri bilgileri normal hayatta uygulayabileceklerini dile getirerek ''Burada kurulan PUPA biriminde öğrencilerimizi hazır bulmuşluk seviyesine göre alanlarına dağıldıktan sonra öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek adına bir çalışma yapıyoruz. Burada benim alanım Bilişim Teknolojileri. Bilişim teknolojileriyle ilgili öğrencilerin gerek psikomotor el becerileri fiziksel olarak bilgisayarın parçalanması dağıtılması toplanması donanımsal olarak öğrencilerimizi yetiştirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında yazılımsal olarak öğrencilerin bilgisayarda programlarla ilgilenmesini uğraşmasını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz bu öğrendiklerini normal yaşantılarında devam ettirebilir. Böylelikle iş sahibi de olabilirler'' dedi.
''PUPA BAŞARILI OLURSA TÜM KARAMAN'DA Kİ ENGELLİ ÖĞRENCİLERE HİZMET VERECEK''
PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi Koordinatörü Yar. Doç. Dr. Mustafa Çevik, proje başarıya ulaşırsa bütün engel gruplarında ki öğrencilere eğitim vermeyi planladıklarını belirterek ''PUPA çoklu zeka kuramına göre dizayn edilmiş oda yapısına sahip bir birimdir. Eğitim Fakültemizin bir alt yapı projesidir. Bu projenin yürütücüsü benim. PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi hafif düzeyde zihinsel engele sahip İlk Öğretim 1. Kademede ki öğrencilere hitap eden bir birimdir. PUPA'yla biz çocuklarımızın bilgi ve yeteneklerini tespit etmeyi planlıyoruz. Bilgi ve yeteneklerini tespit ettikten sonra ilgili sınıflarda ilgi ve yetenekler doğrultusunda proje tabanlı eğitim vereceğiz ve böylece çocuklarımızın bilişsel duyusal ve psikomotor becerilerini artırmayı ziyadeleştirmeyi planlıyoruz. Engelli öğrenciler için temel amacımız çocuklarımızın bilişsel duyusal ve psikomotor becerilerini seviyeleri artırmak artı ilgi ve yeteneklerini tespit etmek. Biz burada çocuklarımızı serbest bırakıyoruz. İstedikleri bölümlere istedikleri alanlara çoklu zeka kuramı doğrultusunda gitmelerini mümkün kılıyoruz. Bu alanda istedikleri yerde proje tabanlı eğitim kendilerine verilebilir. PUPA Öğrenci Entegrasyon birimi beş alandan ibarettir. Bilim ve teknoloji uygulama alanı var. Sosyal Beceriler alanı var. Uygulamalı Matematik alanı var. Bilişim Teknolojileri alanı var. El Sanatları alanı ve Görsel Sanatlar alanı var. Bu alanlarda buraya birime RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) işbirliğiyle tespit ettiğimiz hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerimizin içerisinden tercih ettiklerimizi birime çağırdık ve şu ana 15 öğrencimiz buraya devam etmektedir. Bu sayı karamanda ilk öğretim birinci düzeyde 100 civarındadır. İlk etapta 15 öğrenciyle başlayacağımız çalışmamıza bütün hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip olan öğrencileri dahil etmeyi planlıyoruz. İlerleyen süreçte çalışmamız projemiz başarıya ulaşırsa hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin yanında orta düzeyde ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerimizi de buraya dahil etmeyi planlıyoruz'' dedi.
PUPA Öğrenci Entegrasyon Birimi yakın zamanda yeni yapılacak olan yerinde hizmet vermeyi planlıyor.
Necati ERMİŞ