Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Sanat, Edebiyat ve Tarih Topluluğu üniversite kampüsünde “İnovasyon ve Etkili Düşünme” semineri düzenledi. Türkiye Hafıza Şampiyonu ve Milli Beyin Atleti Mücahit Aköz, topluluk üyelerine beynin etkin kullanılma yöntemlerini anlattı.

GÖRSELLİĞİN ÖNEMİ

Seminerde harfleri değil, harflerin arkasındaki anlamın okunmasını gerektiğini belirten Türkiye Hafıza Şampiyonu ve Milli Beyin Atleti Mücahit Aköz, üzerinde ilgi ve merak etiketi taşımayan bilginin beyne giremediğini ifade etti. Zihin haritaları üzerinde duran genç şampiyon, görselliğin çok önemli olduğunu, görselliğin tutulan notlarla ne kadar entegre olursa hafızada o kadar kalıcı yer edindiğini vurguladı.

"ARTIK BÜYÜDÜK"

İlköğretim yıllarında genellikle öğretmenlerin “Oku, ezberle, anlat” modeli uyguladığını hatırlatan Mücahit Aköz, “Maalesef kendimizden bir şeyler katmıyoruz. Mesela artık resim yapmıyoruz, renkli kalem kullanmıyoruz. Çünkü büyüdük. Çocukluktan uzaklaştık. Oysa görüntülerden, hayal gücünden yararlansaydık unutmazdık” dedi.

YAŞLARA GÖRE ÜRETKEN DÜŞÜNCE YETENEĞİ

Uluslararası bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan Milli Beyin Atleti Aköz, üretken düşünce yeteneğinin okullara göre sıralamasını ise, “Anaokulu yüzde 95 ve üstü, ilköğretim yüzde 75, orta öğretim yüzde 50, üniversite yüzde 25 ve yetişkinlerde yüzde 10” şeklinde sıraladı.

Yaş ilerledikçe kalıplaşmış düşüncelere kendimizi hapsettiğimizi belirten Aköz, bunu kırmanın yolunun beynimizin çalışma mekanizmasını öğrenmekten geçtiğini ifade etti.

Seminer sonunda katılımcılara sertifikaları verildi. Sanat, Edebiyat ve Tarih Topluluğu Başkanı Melike Şener, Mücahit Aköz’e plaket takdim ettikten sonra öğrenciler Aköz’le hatıra fotoğrafı çekildi.