TED Rönesans Koleji, yerli mallarının üretimini desteklemek ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, öğrencilerde yerli malı bilinci oluşturmaya yönelik geniş yelpazede etkinliklerin yapılacağı, konuya ilişkin derslerin işleneceği ve çocukların özgün uygulamaların bizzat içinde yer alacağı yeni bir projeye imza attı.

Kolej, tüm okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan, kısaca “yerli malları haftası” olarak da bilinen “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası”na hak ettiği önemi vererek, kapsamlı bir sosyal sorumluluk faaliyetini başlattı.

Bir insanın tüketim alışkanlıklarının ve tutumluluk kavramını benimseme sürecinin çocukluktan başlaması gerektiği gerçeğinden hareket eden TED Rönesans Koleji, bu hafta boyunca düzenleyeceği faaliyetler ve uygulamalarla, öğrencilere yerli malının ne demek olduğunu, nasıl tanımlandığını kavratacak ve yerli ürünleri korumaya, tüketmeye ve bu bilinci yaygınlaştırmaya yönlendirecek. TED Rönesans Koleji bu proje ile ülkemizin yerel değerlerini geleceğe; çocuklara emanet ediyor.

Okul çağlarının 70’li, 80’li yıllardaki en güzel anılarından biri olan “yerli malları haftası” kavramının tanımını günümüze uyarlamak, yerli mallarını değerlendirmek için yeni yollar üretmek ve bunu sürdürülebilir kılmak projenin temelini oluşturuyor. Ülkemize özgü değer ve güzellikleri gelecek nesillerin de tatması ise öncelikli hedef.

Projenin ilk ayağını TED Rönesans Koleji öğrencilerinin, ünlü yemek yazarı Refika Birgül’ün de katkılarıyla hazırlayacakları “Türkiye’nin Yerel Değerleri” haritası oluşturacak. Kolej’de oluşturulacak dev haritada yiyeceklerden, doğal güzelliklere, kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlara kadar ülkemize özgü değerler sergilenecek. Yöresel zenginlikler, öğrencilerle Türkiye Haritası üzerinde disiplinler arası bir bütünlük içinde tartışılacak ve edinilen bilgiler doğrultusunda çalışmalar harita üzerinde konumlandırılacak.

Proje süresince yapılacak tüm faaliyetlerin içerikleri daha sonra bir kitapta toplanarak, başta öğrenciler olmak üzere konuya ilgi duyan her kesimin kullanımına sunulmak üzere yayımlanacak.

TED Rönesans Koleji öğrencilerine yönelik uygulamada, yine disiplinler arası bir çalışmayla derslere göre bir içerik dağıtımı ile yerli mallarının üretimi, işçiliği, doğal güzellikleri gibi pek çok konu farklı bir bakış açısıyla ele alınacak. Fen Bilgisi dersinde karbon ayak izi, Coğrafya ve Hayat Bilgisi dersinde ise hangi bölgede ne yetişir, ülkemizin yeraltı kaynakları, doğal güzellikleri nelerdir gibi konular işlenerek yerli mallarının detaylı tanınması ve hikayelerinin öğrenilmesi sağlanacak.

Bulunduğu coğrafyaya, iklime, toprağa ait olan, binlerce yılda uyum sağlamış yerli tohumların kullanımının önemine dikkati çekmek ve öğrencilerde yerli tohumlara sahip çıkma bilincini yerleştirmek amacıyla da ‘’Tohum Kumbarası’’ projesi uygulanacak.

Öğrencilerden, sınıf ve yemekhaneye yerleştirilecek iki adet tohum kumbarasına, “Ye-At” ve “Kurut-At’’ sloganlarıyla daha çok yerli yemiş ve meyvelerin çekirdeklerini, tohumlarını atmaları istenecek.

“Tohum Kumbarası”nda toplanacak tohumlar, “Eko Okul Komitesi” tarafından “Tohum Bombaları” haline getirilecek. Hazırlanan “Tohum Bombaları” ilkbaharda TED Rönesans Koleji öğrencileri tarafından doğaya atılacak ve öğrencilerin yerli malı bilinciyle beslenen tohumlar, doğada yeşerecek.

Yerli malları haftasında ayrıca, minik öğrencilerin yerel tatlarla ve lezzetlerle tanışması amacıyla farklı bir etkinlik daha gerçekleştirilecek.

Yemek kitapları ve gazete yazarı Refika Birgül, TED Rönesans Koleji öğrencilerine yerli malı kullanımının önemine ilişkin bir sunum yapacak ve yerli muz, çay, Türk kahvesi gibi “özellikli” çeşitli ürünlerin hikayelerini anlatacak. Birgül, Türkiye’ye özgü yiyeceklerin yabancı kökenli benzer örneklerinden farklılıklarına (örneğin pizza ile pide ya da ravioli ile mantı gibi) vurgu yaparak, öğrencilere yerel lezzetlerin inceliklerini gösterecek.

TED Rönesans Koleji’nin yerli malı haftası boyunca gerçekleştireceği diğer etkinliklerle de öğrencilerin düşünmeye ve araştırmaya yönlendirilmeleri amacıyla da şu sorulara yanıt aramaları istenecek:

"- Yiyeceklerin mevsiminde yenmesinin sağlık açısından nedeni nedir?

- Mevsimine göre meyve ve balık listesi ne olmalı?

- Hangi mevsimde hangi ürün yetişir?

- Kendi işçi ve çiftçimizi desteklemek için ne yapabiliriz?

- Gelenekleri ve kültürü sürdürebilmek için neler yapmalıyız? (Örneğin yerel ürünlerimiz; tarhana, şimşir kaşık, sürmene bıçağı vb.)

- Global olarak aynılaşıyoruz. Bunun önüne geçmek için ne yapmalıyız?

- Mahalle esnafı döngüsü neden önemlidir?

- Tasarruf nedir? Nasıl Tasarruflu olunur?

- Mutluluk ve zenginlik neye sahip olduğunuzla mı, neye ihtiyacınız olduğu ile mi alakalıdır?"