Dünyayı ve ülkemizi saran covid 19 salgını dolasıyla yaklaşık iki yıl eğitim öğretim uzaktan eğitim uygulamalarıyla geçti. Öğrenciler aileleri ile birlikte katıldıkları online eğitim bütünsel gelişimi de arttırmış oldu. İlgi çekici görseller ve uygulama teknikleri ile sınavlar da daha etkili hale geldi. İstedikleri yerde istedikleri bilgiler parçalar halinde sunuldu. Örgün eğitim de mümkün olmayan videoları istediğimiz mekan ve yerde durdurup devam ettirme, aynı zamanda çoğu kişiye erişim olanağı sağladı. Uzaktan eğitimle birçok tasarruf elde edildi. Ulaşım ve temizlik ücretleri, mekan giderleri ve yönetim alanında israfın önüne geçilmiş oldu. Evlerinde ve iş yerlerinde bilgisayar ve mobil cihazlar olan öğrenciler sunulan hizmetlerin çoğu verildi. Aciliyet gerektiren durumlarda(hastalık, ailevi ve özel durumlar vs.) Öğrenciler derse katılmasa da var olan platformlarda kayıtlı videolarda zaman sınırlaması olmaksızın istenen saatte ve miktarda eğitim alabildi.

Özellikle salgının başında birinci sınıf başlayan öğrenciler eğitimin dezavantajlarına maruz kaldı. İnternet alt yapısının olmayışı, teknik aksaklıklar eğitimin ulaşabilirliliğini kısıtladı. Eba ve Zoom üzerinden yapılan dersler öğrencilerin bilişim sorunları yüzünden ulaşılamaz hale geldi. Aynı sınıf ortamında olamayan öğrenciler verilen online derslerde yüz yüze gelememenin yabancılığını çekti. Bununla birlikte ders verimi de azaldı.

Yazılım sahtekarlığına maruz kalmaya elverişli olan uzaktan eğitim, özellikle resmi sertifika, belge veren öğretme platformlarını ele geçirdi. Bunun için gerekli yedekleme ve güvenlik tedbirleri alındı.

  Sonuç olarak tüm yazılımlar gibi öğrenmeyi kolaylaştıran bu platformların avantajları daha fazladır. Uzaktan eğitimin amacı örgün eğitimi ortadan kaldırmak değil aksine üzerindeki yükü kaldırmaktır.

Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimle harmanlandığı şu günlerde dijitalleşen dünyamızda mümkün olduğunca her iki eğitimden de yararlanmalıyız.

Öğrencilerin eğitim alabilme ve gelecek planlamaları için uygun öğrenme modelleriyle gelişmelerini desteklemek ve yol göstermek hedefimiz olmalıdır.