Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, modern madencilik yapıldığı takdirde Türkiye’nin dağ yöresini destekleyeceğini belirtirken, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Maden Organize Sanayi Bölgesi ile dağ yöresine tersine göçün başlayacağını, Orhaneli halkının maden OSB’yi istediğini söyledi. Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu ise Orhaneli’nde 105 milyar dolarlık mermer rezervi bulunduğunu ifade etti.

Orhaneli’de kurulması planlanan maden OSB konusu, madencilerin de katılımıyla Bursa’da masaya yatırıldı. Toplantıya Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, madenci işadamları katıldı.

“MODERN MADENCİLİK YAPARSANIZ TÜRKİYE ARKAMIZDA OLUR”

Toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, madenlerin yok sayılamayacağını ve görmezden gelinemeyeceğini belirterek, “Neticede Türkiye, petrolü, doğalgazı olan bir ülke değil. Bizim de çok değerli madenlerimiz var. Orhaneli bölgesi Cenabı Allah’ın bir lütfü. Bunu vahşice kullanmaya kalkarsak herkesi korkuturuz ve karşımıza alırız. Bilimsel çalışmalarla dünyanın birçok yerinde modern madencilik nasıl yapılıyorsa ki, sizlerle yaptığım her görüşmede sizler buna hazırsınız. Olması gerektiği bir şekilde, çevreye duyarlı bir şekilde bu yatırımları hayata geçirdiğimiz takdirde bütün Türkiye arkamızda, yanımızda yer alır. Ben sizlerde bu potansiyeli çok net olarak görüyorum” dedi.

ALMANYA İLE BURSA’NIN İHRACAT KİLOGRAM FİYATI AYNI

Bursa’nın San Francisco havzasıyla eşdeğer bir havza olduğuna işaret eden Burkay, “Türkiye’nin zenginliğinin üretildiği bir şehir. Türkiye’nin toplam ihracat kilogram fiyatı 1.68 dolar, 2023 hedefi 4 dolar. Almanya’nın ihracat kilogram fiyatı 4 dolar, Bursa’nın ihracat kilogram fiyatı 4 dolar. Bursa böyle bir yer. Bursa’nın 4 dolar ihracat kilogram fiyatına karşılık Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatı 1.68 dolar ise, demek ki bizim 8 dolara çıkmamız lazım. Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatını 4 dolara çıkartacaksak Bursa’yı 8 dolara çıkartmamız lazım. Bununla ilgili uzay havacılığı, raylı sistemleri, savunma sanayisini Bursa’ya getirdik. Madenler olmazsa olmazımız” diye konuştu.

“ORHANELİ HALKI MADEN OSB’Yİ İSTİYOR”

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise, Orhaneli’ye yapılacak maden OSB’nin ilçeyi ekonomik açıdan kalkındıracağını ve işsizliği önleyeceğini ifade ederek, “Cenabı Allah Orhaneli’yi bağdikesi olarak saklamış. Onun altına da öyle çeşit ve bol madenler vermiş ki, şuanda dünyada enerji ve petrol başta olmak üzere yer altı zenginlikleri yüzünden yüz binlerce insan öldürülürken, Orhaneli’ye böyle bir fırsat vermiş, Türkiye 3 adım ileri atabilsin diye. Sizler bu organize sanayi bölgesini yaparken, sadece işletmelerinize para kazandırma amaçlı değil, aynı zamanda dünya literatüründe Türkiye’nin 3 adım ileri gitmesine sebep olacaksınız. Allah kısmet ederse, sizin Orhaneli’de yapacağınız bu yatırımda çevresel olarak hiçbir sorun çıkmayacağını garanti ederim. Çünkü bizler diyoruz ki, bu OSB bize gerekli, burası bizim ekmek kapımız, kimse sesini çıkarmasın dediğimiz zaman Orhaneli’nin kendi halkından çıt çıkmaz. Birkaç dışarıdan gelip de bir şeyler söylemeye çalışanlar olur ama onlarında karşısına çıkarız ve ‘hadi bakalım siz kendi çöplüğünüze gidin oturun’ deriz” şeklinde konuştu.

TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATACAK YATIRIM

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu da, kurmayı düşündükleri maden OSB’nin Orhaneli’nin ekonomik açıdan kalkınması için ilçeye çok büyük katkı sağlayacağına işaret ederek, “Şuan Orhaneli’de yeteri kadar iş sahası yok. Kuracak olduğumuz maden OSB, Orhaneli’nin istihdamına çok büyük katkı sağlayacaktır. Yeteri kadar işyeri de açılırsa, Bursa’dan Orhaneli’ye tersine göç başlar. Orhaneli için bunlar çok olumlu şeyler” dedi.

“ORHANELİ’DE SADECE MERMER REZERVİ 105 MİLYAR DOLAR”

Orhaneli’nin maden rezervi açısından Türkiye’de birinci sırada bir ilçe olduğunun altını çizen Efendioğlu, “Biliyorsunuz MADSİAD, İstanbul Teknik Üniversitesi’yle yaptığımız bir rezerv çalışmasında Dağakça, Erenler, Başköy havzasında 105 milyar dolarlık sadece mermer rezervi tespiti yaptık. Orhaneli’de ayrıca kalsit, krom, kömür gibi çok çeşitli madenler var” diye konuştu.