ABD-İran nükleer görüşmelerinde henüz bir sonuç alınamaması, İran'ın yeniden petrol piyasalarına döneceğine ilişkin beklentileri düşürmesine bağlı olarak petrol fiyatları yükseldi.

Buna karşılık, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün başlayacak olan toplantısı öncesinde doların yükselmesi, güvenli liman yatırım araçlarına ilgiyi azaltınca 1,860 lira düzeyine kadar gerileyen altın yatay işlem görüyor.

Küresel emtia piyasalarındaki spot işlemlerde;

- Brent petrol yüzde 0.03 düşüşle 72.57 dolar,

- Batı Teksas yüzde 0.11 düşüşle 70.90 dolar,

- altın yüzde 0.01 düşüşle 1,866.04 dolar,

- gümüş yüzde 0.59 düşüşle 27.70 dolar,

- bakır yüzde 0.38 düşüşle 9,957.00 dolar,

- platin yüzde 0.23 düşüşle 1,165.54 dolar,

- paladyum yüzde 0.07 artışla 2,759.25 dolar düzeyindeydi.

Altın fiyatları, küresel piyasalarda yatay işlem görse de, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak iç piyasada, gram altın 508 liraya, çeyrek altın 836 liraya, Cumhuriyet altını da 3,331 liraya yükseldi.

Gedik Yatırım'ın bülteninde, "Brent petrol 73 dolar seviyesinin üzerine doğru tepki vermeye başladı; ancak, şimdilik biraz zorlanıyor" denildi ve eklendi:

"Birleşik Krallık dün normalleşmenin dördüncü aşamasını dört hafta ertelediğini duyurdu. Talep üzerinde baskı oluşturması adına petrol açısından sınırlı negatif bir gelişme olarak yorumlanabilir.

"Ancak petrol fiyatları üzerindeki iyimserliğin korunduğunu gözlemliyoruz. Dünyanın normalleşmeye başlaması, aşılamadaki hızlanma hala olumlu yansımalarını sürdürüyor.

"Bugün için ABD verileri açıklanacak. Onun dışında piyasa yarınki Fed toplantısını beklediği için bugün temkinli seyrini korumak isteyebilir."

Bültende altın fiyatlarına ilişkin de şöyle denildi:

"Ons altın dün 1844 dolar seviyesine doğru geri çekilmesinin ardından buradan aldığı destekle kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

"Altın için yarınki Fed öncesinde yeni bir oluşum beklenmiyor. Ons altın Fed'i beklediği için Fed öncesinde yön arayışını sürdürüyor.

"ABD 10 yıllık tahvil faizinin sakin seyri ve Dolar endeksindeki yatay görünümde, altının bu hareketini şimdilik zorlaştırmıyor. Bugün için ABD'den açıklanacak veriler bulunuyor, etkisi sınırlı kalabilir."