İŞKUR 81 ilde 90 bin 749 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti. Piyasanın önde gelen faaliyetleri Toptan ve Perakende Ticaret, İmalat ve İnşaat sektörleri oldu. 

Karaman’da 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 23’ünde açık iş olduğu tespit edildi. İPA 2017 sonuçları ışığında Karaman’da açık iş oranı yüzde 1,4 olarak hesaplandı. Karaman’daki özel sektör işyerlerinde her bin kişilik kadronun 14’ü boş ve doldurulmayı beklemekte.

2017 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması Sonuçları hakkında Çalışma ve İş Kurumu Karaman İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada şunları aktardı;

KARAMANDA EN ÇOK AÇIK İŞ İMALAT SEKTÖRÜNDE

"En çok açık iş olan sektör ise yüzde 73’lük payla imalat sektörüdür. İlimizdeki İmalat sektöründe her dört açık işin 3’ü yer almaktadır.

Açık işi en çok olan diğer iki sektör ise İnşaat sektörü (yüzde 8’lik pay) ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü (yüzde 5’lik pay) olarak sıralanmaktadır. Diğer sektörlerdeki açık işler toplamda yüzde 14;’lük yeri kaplamaktadır.

KARAMAN’LI İŞVERENLER AÇIK İŞLERİNİ EN ÇOK İŞKUR KANALIYLA ARIYOR

İlimizde işverenler talep ettikleri açık işleri yüzde 82 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda İŞKUR aracılığı ile aramaktadır. Oranlardaki yükseklik İŞKUR’un tanınırlığının artmasından ve işgücü piyasasında aktif bir aktör hale gelmesinden, işverenlerin mevcut işgücü potansiyelleriyle uyumlu olan İŞKUR işgücü havuzu ve İŞKUR’un aracılık hizmetleri anlayışındaki kalite yönelimli titiz uygulamalardan kaynaklanmaktadır.

İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler bisküvi imalat işçisi, temizlik görevlisi ambalajcı (makine ile), ağaç biçme makinesi operatörü (hızarcı-keresteci) ve inşaat elemanları kalıpçısı(elle) dir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe, Fiziki ve Bedensel Yeterlilik ve Takım Çalışması’ dır.

KARAMANDA 2018 YILINDA İSTİHDAMIN YÜZDE 5,5 ARTMASI BEKLENİYOR

İlimizde işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 5,5 oranında artmasını öngörmektedirler. İlimizin katma değer üretiminde lokomotifi konumunda olan İmalat sektöründe istihdam artış beklentisi yüzde 5,9 ‘tur.

İPA 2017 ANALİZ RAPORUNA İNTERNETTEN ÜCRETSİZ ERİŞİM İMKÂNI MEVCUTTUR

İPA 2017 çalışmasının detaylı analizini yer aldığı Karaman İPTA 2015 Analiz Raporuna http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/kurumsalbilgi/raporlar.aspx#dltop  adresinden Kasım 2017’den itibaren erişim mümkün olacaktır.”