Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın, kültür mantarı yetiştirmenin az maliyetli ve çok kazançlı bir iş olduğunu söyledi.

Niğde’de düzenlenen Bölgesel Kalkınma Sempozyumu’nda konuşan Doç. Dr. Taşkın, dünyada yaklaşık 20 civarında makro mantar türünün üretiminin yapıldığını belirterek, 2012 yılı itibariyle dünyada 7 milyon 959 bin 979 ton mantar üretildiğini söyledi. Bu üretimde 5 milyon 150 bin ton ile Çin’in birinci sırada, 785 bin ton ile İtalya’nın ikinci, 388 bin 450 ton ile Amerika’nın üçüncü sırada yer aldığını açıklayan Doç. Dr. Taşkın, Türkiye’nin üretiminin ise 65 bin ton civarlarında olduğunu bildirdi.

“KİLO VERMEK İSTEYENLER MANTAR TÜKETİYOR”

Kültür mantarı üretiminin önemine vurgu yapan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın, kültür mantarının kilo vermek isteyenlerin diyet listesinde ilk sırada yer aldığını belirterek şunları kaydetti:

“Kültür mantarının Türkiye’de üretimi en fazla Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yoğunlaşmış durumdadır. Kültür mantarı yüksek oranda protein, B kompleks vitaminleri, C vitamini, D vitamini, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, sodyum, inositol, pridoksin ve folik asit içermektedir. Mantarlar düşük oranda şeker, yağ ve yüksek oranda protein içermeleri nedeniyle kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde önemli yer kaplamaktadır. Yine mantarların sahip olduğu düşük oranda yağ ve şeker, kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin sofralarının zenginleşmesini ve onlara hayvansal gıdalar dışında protein kaynağı sağlamaktadır.”

AZ MALİYETLİ ÇOK KAZANÇLI

Kültür mantarı yetiştirmenin az maliyetli ve çok kazançlı bir iş olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Taşkın, maliyet hesaplamaları vererek girişimcilerin kültür mantarından çok kar elde edebileceklerini ve ekonomiye can vereceklerini söyledi. 25 metrekarelik bir mantarhane kurabilmek için gerekli malzemeler ve fiyatları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Taşkın, ranzalara işçilik dahil 2 bin TL, klimaya bin TL, aspiratöre 300 TL, nem cihazına bin 500 TL, kompost torbalarına 300 adet için bin 500 TL, kompost torbalarının nakliyesine 300 TL, değişik aşamalarda kullanılan ilaçlara 200 TL harcama yaparak üretime başlanabileceğini söyledi.

2 BİN 300 TL HARCA, 8 BİN 100 LİRA KAZAN

25 metrekarelik bir alanda bu maliyetle elde edilecek karı açıklayan Doç. Dr. Taşkın, “Bir yılda aynı odada üç defa yetiştiricilik yapılabilmektedir. Buna göre her dönem 300 torba kompost getirildiğinde ortalama 1 ton mantar hasadı gerçekleşmektedir. Mantarın kilosunu yaklaşık 5 TL’ye satan üretici, toplamda 5 bin TL kazanç sağlayabilmektedir. Kompost, örtü toprağı, nakliye ve elektrik masrafları dikkate alındığında 2 bin 300 TL harcama yapan üreticinin 2 bin 700 TL’si cebine kalmaktadır. Yılda üç defa üretim yapıldığında toplamda bir oda için 8 bin 100 TL kazanç sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu.