İZMİR (AA) - Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, internette 5 G teknolojisini henüz uygulayan bir ülke olmadığını, bu nedenle 4,5G teknolojisi için çalışma yapıldığını söyledi.

Türk Telekom'un bir otelde düzenlediği "4,5G'nin İletişim Sektörüne Katkıları" toplantısına katılan Yıldırım, Türkiye'nin 3G teknolojisi ile 2009 yılında tanıştığını ve o dönemde "geç kalındığı" yönünde eleştiriler aldıklarını anımsattı. 

"Zaman Türkiye'nin geç kalmadığını, tam da zamanında bu teknolojiye geçtiğini gösterdi ve bizi haklı çıkardı" diyen Binali Yıldırım, "Çünkü 2000'li yılların başında Avrupa ve Japonya bu teknolojiye geçmişti ama teknolojisi tam geliştirilmediği için Ar-Ge faaliyetleri, lisans faaliyetleri 2009'a geldiğinde tamamlanabildi. İlk yıllarda bütün dünyada 3G kullanan nüfus miktarı sadece 120 milyondu. Bunun da 60 milyonu Japonya diğer 60 milyonu diğer ülkelerdeydi. Biz 3G'ye teknoloji sorunları halledilmiş bir durumda girdik ve çok hızlı geliştik" ifadelerini kullandı. 

Bakanlığı döneminde kendisini en fazla heyecanlandıran çalışmaların iletişim ve teknoloji alanındaki projeler olduğunu anlatan Yıldırım, 4,5G teknolojisinin kamuoyuna anlatılması sonrası sıklıkla "Neden 4 ya da 5 değil de 4,5G?" sorusunun sorulduğuna dikkat çekti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Neden 4G ya da 5G değil de 4,5G? Bizim vatandaş buçuklu işi sevmez ama 5G'yi henüz tam olarak yapıp uygulayan bir ülke yok. Sadece Güney Kore var. O da 2018 Kış Olimpiyatları'nda 5G'yi tanıtmayı ve kullanıma açmayı hedefliyor. Bunun yanında diğer ülkeler 5G için Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Biz de 2013 yılında bunun için çalışmalara başladık. Şimdi 4,5G teknolojisine geçmemizin asıl gayesi hızı ve kapasiteyi 12 kat arttırmak. Diğer yandan artan trafikten dolayı bant ihtiyacını karşılamak ama en önemlisi de Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmak. Patent üretemezseniz teknolojiye ulaşamazsınız. Patentiniz olduğu zaman 'bu benimdir' dersiniz, yoksa başkalarının yaptığı işlerle övünürsünüz. Bilgiyi kullanan değil, bilgiye sahip olan, üreten ve başkalarının kullanımına sunan ülke olmamız lazım."

5G'ye geçiş sürecinde yerli sanayiyle işbirliği koşulu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, yerli sanayiye destek altyapısını hazırladıklarını, atıl duran frekansları devreye soktuklarını anlattı.

Yıldırım, mobil iletişimde 4,5G ile internet hızının 12 kat artacağını, saniyede 28 megabitten 300 megabit hıza çıkılacağını, bunun frekans sayısı ve çeşitliliğini de artıracağını sözlerine ekledi.