ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de AB Türkiye Delegasyonu Birliği, Eskişehir AB Bilgi Merkezleri ile Eskişehir Ticaret Odası (ETO) işbirliğiyle "AB Perspektifinden Eskişehir Havacılık ve Raylı Sistemler Vizyon Toplantısı" yapıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, bir otelde düzenlenen programdaki konuşmasında, havacılık ve raylı sistemler sektörünün ağırlıklı olarak Eskişehir'de ön plana çıktığını, havacılığın dış ticaret fazlası veren ve yüksek katma değer yaratan bir sektör olduğunu belirtti.

Türkiye'de uzun yıllar ihmal edilen raylı sistemler sektörünün, 2023 vizyonu ve stratejik planlarında "en çok yatırım yapılacak alan" olarak seçildiğini ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Bu nedenle raylı sistemler sektöründe lider ülkeler arasında yer almak istiyorsak, ülkemizde 100 yıldan fazla mazisi olan demiryolu sanayimizin ana sanayileri lokomotif ve vagon ana sanayilerinin yan ve yardımcı sanayilerle desteklenmesi ve gelişmesi kaçınılmaz bir mecburiyettir. Raylı sistemler sektörüne yön veren bütün firmalar tam kapasiteleriyle çalışmalarına rağmen yeni siparişlere ancak 2-4 yıl sonrası için cevap verebildiğini göstermektedir. Bu nedenle raylı sistemler sektöründe pazar sıkıntısı yaşanmayacağı görülmektedir. Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir sanayi odaları işbirliğinde havacılık ve raylı sistemler kümesinde bulunan şirketlerin gerek ulusal gerekse uluslararası hibe desteklerinden yararlanması yoluyla sektör için gerekli yetenek, sertifikasyon ve görgü kazanılması sağlanarak gerekli istihdam ve ihracat artışını sağlayabiliriz."

- "Raylı sistemler ve havacılık sektöründe başarıya ulaşılacak"

Tuna, çevre dostu taşımacılık sistemi olan demiryolu ve havayolu sektörünün payının artırılmasının, Türkiye'nin ve dünyanın temiz ve yeşil geleceği için gerekli olduğunu bildirdi.

Demiryolu ve havayolunun geleceği olduğunu anlatan Tuna, şunları kaydetti:

"Raylı sistemlerde ve havacılık sektöründe iş imkan ve potansiyelini görebilmek için dünyada, Türkiye'de ve Eskişehir'de mevcut durum ve gelecek planları gözden geçirilmeli ve  kurumlar arasında koordinasyon sağlanmalıdır. Bu sayede raylı sistemler ve havacılık sektöründe kısa sürede istenilen başarıya ulaşılacaktır. Türkiye'nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir, hiç kuşkusuz dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahiptir."

- "Eskişehir, Türkiye'nin cazibe merkezi haline gelecek"

ETO Başkanı Metin Güler ise Eskişehir'in ilk yerli Yüksek Hızlı Tren (YHT) üretimini gerçekleştirecek kent olduğunu hatırlatarak, milli YHT'nin 2018 yılında hizmete sunulmasının planlandığını dile getirdi.

Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi'nin de Eskişehir'de hayata geçirileceğine değinen Güler, "Bu sayede Eskişehir, raylı sistemler konusunda Türkiye'nin cazibe merkezi haline gelecek. Kentimizin demiryolu sektöründeki prestiji daha da artacak. Kentimiz bugün havacılık sektöründe 300 milyon dolar ihracatı aştı. Havacılık sanayisindeki yabancı yatırımların artması için desteğe ihtiyacımız var. Destek verilirse havacılık sektöründeki ihracatımızı yakın zamanda 1 milyar dolara çıkarmaya söz veriyoruz" ifadesini kullandı.