ADANA (AA) - Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, ihracatı artırmak için hiçbir fedakarlıktan ve zorluktan kaçınmayacaklarını bildirdi.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ATO'nun 2014 yılı çalışma dönemi aralık ayı olağan meclis toplantısıyla sona erdi. Tarkan Kulak başkanlığında toplanan ATO Meclisi, 2015 bütçesini oybirliğiyle kabul etti. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, daha güçlü ve yaşanılabilir bir Adana için çabaladıklarını vurguladı.

Bu yıl ATO'nun 120. kuruluşunu kutladıklarını belirten Menevşe, teşvik yasasının revizyonu, bölge istinaf mahkemelerinin Adana'da kurulması, Hızlı Tren Projesi'ne Adana'nın dahil edilmesi, Güney Kuşak Yolu'nun hızlandırılması, KOBİ'lere faiz desteği sunulması, kentte bilim merkezi kurulması gibi çok sayıda talebi ve projeyi, düzenledikleri gala yemeğine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilettiklerini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu'nun bu yöndeki taleplerine yaklaşımını olumlu gördüklerini aktaran Menevşe, kentin sorunlarına çözüm üretilmesi aşamasında önemli avantajlar elde edildiğini bildirdi.

Menevşe, 2015'te yapılması planlanan çalışmalara da dikkati çekerek, bu yıl başlatılan ihracat hamlesini yoğunlaşacaklarını belirtti.

Düzenlenen ticaret heyetleri organizasyonlarıyla birçok ülke ziyaret edilerek, Adanalı firmalara, ihracatın sanıldığı kadar zor olmadığını gösterdiklerini ifade eden Menevşe, şunları aktardı:

"Belirlenen pilot sektörlerde faaliyet gösteren üyelerimize önce eğitim verdik, ardından da onları Türkiye ve Adana için büyük önem taşıyan Rusya ve Polonya pazarlarıyla tanıştırdık. Bu konuda geleceğe yönelik önemli mesafeler aldık. İhracatımızı artırmak için hiçbir fedakarlıktan ve zorluktan kaçınmayacağız. Üyelerimizin ihracata yönelmesini sağlamak amacıyla başlattığımız ihracat atağını 2015'te daha da geliştirerek, Adana'nın dış ticaret rakamlarına olumlu yansımalarda bulunmasını mutlaka sağlayacağız."

- Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi

Menevşe, 2015'te Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve sektörel siteleşmenin hayata geçirilmesine ağırlık vereceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik 19 Eylül 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Ceyhan ilçemiz sınırları içerisinde toplam bin 341 hektarda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına karar verilmiştir. Aradan geçen uzun süreye rağmen kamulaştırma çalışmalarının tamamlanamaması ve bürokratik sorunların çözümlenememesi nedeniyle planlanan yatırımlar hayata geçirilememiştir. Irak-Türkiye, Ceyhan-Kırıkkale ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatları aracılığıyla yıllık yaklaşık 100 milyon ton ham petrolü dünya piyasalarına arz eden bölgede, başta rafineri olmak üzere petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar sadece bölgemizin değil, ülkemizin kalkınmasına, cari açığın azaltılmasına ve 2023 hedeflerine ulaşılmasına önemli katkı sağlayacak."

Menevşe, ayakkabıcılık, tekstil, konfeksiyon, makine yedek parça ticareti, oto tamiri ve bakımı gibi farklı sektörlerde çok sayıda işletmenin faaliyetlerini kentsel yerleşim alanlarında sürdürdüğünü, bu sorunları 2015'te hükümetin de desteğiyle ortadan kaldırmayı hedeflediklerini bildirdi.