Uluslararası piyasada Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Mart ayında son 14 yılın rekorunu kırarak 140 dolara dayanan Brent petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor. Brent petrol fiyatı 113 dolarla son 22 günün en yüksek seviyesini gördü.

GÜNCEL BRENT PETROL FİYATLARI

Ukrayna-Rusya savaşı etkisiyle oluşan arz yönlü endişeler emtia fiyatlarında oynaklığa neden olmayı sürdürürken Brent petrol fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı. Haftanın açılış gününe yüzde 1 artışla 28 Mart’tan beri en yüksek seviye olan 113 doları görerek başlayan Brent petrol varil fiyatı saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,30 artışla 112,04 dolardan işlem görüyor. Yeni haftaya 108 doları aşarak başlayan ABD tipi ham petrol ise aynı dakikalarda 106,66 dolar seviyesinde işlem görüyor.

BRENT PETROLDEKİ YÜKSELİŞİN NEDENLERİ

Petrol fiyatlarındaki yükselişe, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın Rusya'dan enerji akışına daha fazla ülkenin ambargo koyması durumunda fiyatların rekor düzeylere gidebileceği yönündeki uyarısı neden oldu.

Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın petrol piyasasındaki gelişmeler üzerine telefon görüşmesi yapması ve Libya'da protestoların etkisiyle iki limanın kapanması da petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili olan diğer gelişmeler oldu. Öte yandan Şanghay'daki salgına yönelik gelişmelerin de petrol fiyatları üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor.