Alüminyum, Koruma Kapatma ve Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD), hükümetin 25 maddelik Yapısal Reform Eylem Planı’nda ilk 9 madde arasında yer alan Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’na destek verdi.

AKGİAD Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 6 Kasım’da açıkladığı planda, enerji verimliliğine ayrı bir başlık açılmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Konutlar ve işyerlerinde sağlanacak enerji tasarrufu stratejisine sektör olarak katkı koymaya hazır olduklarını dile getiren Volkan Kebir, Türkiye’de harcanan enerjinin yüzde 40’ının konutlarda tüketildiğini, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısınma amaçlı kullanıldığını vurguladı. Kebir, ısı yalıtımı olmayan yaklaşık 16 milyon binaya yalıtım yapılması halinde iki nükleer santralin üreteceği enerjinin tasarruf edilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti.

“ENERJİYE HER YIL 55 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ”

Bu rakamın yılda 9 milyar dolar üzerinde tasarruf anlamına geldiğini kaydeden Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kış aylarının etkisini hissettirmesi ile başta konutlar olmak üzere enerji verimliliği uygulamalarının önemi bir kez daha gündeme geliyor. Konutlar ve iş yerlerinde sağlanacak enerji tasarrufunun en önemli bileşenini, otomatik panjur ve gölgelendirme sistemleri oluşturuyor. Ülke olarak petrol ve doğalgaz gibi temel enerji kaynaklarımızda net ithâlatçı konumdayız. Bu iki kaynakta yüzde 95 oranında dışa bağımlıyız. Kıt olan dövizimizden her yıl yaklaşık 55 milyar doları enerji ithalatı için harcıyoruz. Hükümetin açıkladığı eylem planında yüksek olan enerji yoğunluğunun düşürülmesi, enerji verimliliği alanında yönetim bilgi sistemi kurulması, sanayide yüksek verimli motorların üretiminin desteklenmesi, kamu binaları başta olmak üzere konutlarda enerji verimliliğinin artırılması gibi başlıklar bulunuyor. Sayın Başbakanın açıklamalarını sektörümüz adına büyük heyecan ve mutlulukla karşıladık. Enerji verimliliğinde, Hükümetin önderliğinde oluşturulacak master plana AKGİAD olarak sektörümüz adına katkı koymaya hazırız.”

AYNI ÜRETİM İÇİN İKİ KAT FAZLA ENERJİ

Hükümetin eylem planında geçen “enerji yoğunluğu” vurgusunun, Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu kaydeden Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, şunları söyledi: “Ülke olarak enerji yoğunluğunda OECD ülkeleri ortalamasının iki katı büyüklüğe sahibiz. Türk iş dünyası olarak 1 Dolarlık mal veya hizmet üretmek için OECD ülkelerinde kullanılan enerji miktarının iki katı enerji kullanıyoruz. Bu durum, herkesin üzerinde düşünmesi gereken bir sorunu ifade ediyor. Unutmayalım ki en pahalı enerji, olmayan enerjidir. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı daha çok desteklemesi gerekiyor. Bir güneş ülkesi olan Anadolu coğrafyasında, güneşten elde edilen enerjinin sıfır noktasında olması düşündürücüdür.”

Binalardaki ısı kaybının en önemli nedenleri arasında, otomatik panjur ve gölgelendirme sistemleri bulunmayışının geldiğini anlatan AKGİAD Başkanı Volkan Kebir, Avrupa ülkelerinde bu sistemlerin enerji verimliliği başlığında desteklendiğini ve yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlandığını söyledi.

CO2 SALINIMI 111 MİLYON TON DÜŞTÜ

Avrupa genelinde güneşten korunma uygulamalarının kullanımı ve desteklenmesi ile karbondioksit (CO²) salınımında yılda 111 Milyon Ton düşüş elde edildiğini belirten Volkan Kebir, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sistemlerin motor ve kontrol ünitelerinin kullanımı ile yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir çevre anlayışına hizmet ediyoruz. Otomatik çalışan panjurlar ve gölgelendirme ekipmanları yüksek enerji tüketimine neden olan soğutma ve ısıtma işleminden önemli oranda tasarruf ve enerji etkinliği sağlıyor. Ayrıca, yüksek düzey konfor ve kaliteli yaşam sunuluyor. Pencere panellerine entegre edilen güneş sensörleri ile güneşin doğuşu ile otomatik açılan ve gün batımında kapanan panjurlar önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyor.”