Türkiye’nin ilk nükleer santralini kuracak Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) inşaat lisansının ilk aşaması olan sınırlı çalışma iznini aldı.

Türkiye’nin ilk nükleer santralini kuracak Akkuyu Nükleer A.Ş., Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) inşaat lisansının ilk aşaması olan sınırlı çalışma iznini aldı. Sınırlı çalışma izni kapsamında, nükleer adanın güvenliği için önem arz eden bina ve yapılar hariç, nükleer santralin geriye kalan bütün kısımlarında yapı ve montaj çalışmalarının yapılması öngörülüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Yuri Galanchuk, "Sınırlı çalışma izninin alınması, Akkuyu NGS Projesi için oldukça önemli aşamalarındandır. Hazırlık aşamasını tamamlayarak Sahamızda, büyük kısmı yerli şirketler tarafından yapılması düşünülen inşaat çalışmalarına geçmiş oluyoruz. Bundan sonraki hedefimiz inşaat lisansını almaktır. Nükleer Güç Santralinin tüm bina ve yapıların inşaatına en kısa zamanda başlamak isteriz. Bu süreç kapsamında tüm ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uyum sağlanması en önemli görevlerimizin arasındadır” dedi.

Sınırlı çalışma izninin alınabilmesi için, Akkuyu Nükleer A.Ş., Akkuyu NGS Projesinin paydaşları olan ve Rusya devlet nükleer şirketi Rosatom bünyesinde bulunan kuruluşlar ile sıkı işbirliği içerisinde bulunarak, Akkuyu NGS 1. Ünite için projeler hazırlamış, akabinde İnşaat Lisansı başvurusu kapsamında, Akkuyu NGS’nin güvenlik ve emniyet unsurlarının ele alındığı Ön Güvenlik Analiz Raporu (ÖGAR), Olasılıklı Güvenlik Değerlendirmesi Raporu (OGDR) ve nükleer santralin güvenilirliğini kanıtlayan bir takım diğer belgeler 3 Mart 2017 tarihinde TAEK’e sunulmuştu. Sunulan belgelerin kapsamlı inceleme ve değerlendirilmesini müteakip, TAEK tarafından sınırlı çalışma izni verildi. Önümüzdeki aylar içerisinde TAEK Nükleer Güvenlik Dairesi uzmanları, ÖGAR’ın değerlendirilmesini sürdürerek sahada yapılan çalışmaları inceledikten sonra, inşaat lisansı başvurusuna ilişkin değerlendirme raporu düzenleyecek. TAEK’in olumlu görüşünün ardından, Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye inşaat lisansının verilmesi ile birlikte herhangi bir engel olmaksızın Nükleer Güç Santralinin bütün güvenlik standartlarına uyum sağlayacak şekilde tüm yapıların inşaatına ve gerekli olan bütün sistemlerin montaj çalışmalarına başlanabilecek. İnşaat Lisansının 2018 yılının ilk yarısında alınması planlanıyor.