Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile standartları belirlenmiş‚ para yerine geçebilen‚ Türkiye Cumhuriyetini temsil eden ve sadece Darphane tarafından üretilebilen altınlardır. Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Cumhuriyet altın sikkelerine halk arasında Ata Altın da denilmektedir. Gerek Cumhuriyet altın sikkelerinin ve gerekse Cumhuriyet ziynet altınlarının ağırlığa göre beş türü bulunmaktadır. Çeyrek‚ Yarım‚ Tam ‚İki buçuk ve Ziynet Beşlidir.

Cumhuriyet altını ne kadar?

Düğün, nişan, kına gibi merasimlerde gelinlik, abiye, düğün salonu gibi seçenekler ne kadar önemli ise bir gelin ve damat için bilezik, yüzük, alyans, söz yüzüğü, tek taş, beş taş, altın set, gerdanlık, kolye ucu, kolye, küpe, pırlanta, elmas, tamtur, bileklik, künye, zincir, zincirli kolye, peercing, halhal, inci ve saat gibi takılar da çok önem arz etmektedir. Ayrıca altınlar ise çeyrek, yarım, tam altın, cumhuriyet, ziynet altın, ata, gremse, sarı lira, tek lira, beşli, hamit lira, reşat lira, burma bilezik, kilitli burma, cnc bilezik, Trabzon bilezik, Trabzon hasır bilezik, adana burması, mersin burması, Erzurum burması ve Karaman burma bilezik gibi altın çeşitleri hem takı hem de yatırım olarak kullanılmaktadır.

Bu takılar 18 ayar, 22 ayar ve 14 ayar olarak üretilmektedir.

Altın fiyatları dünyadaki ons fiyatına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde ons altın dolar cinsinden fiyatlandırılmakta ve dolar fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.