Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara sanayisinin yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemle gelişmesini desteklemeye devam ediyor. Ajansın başlattığı “Sürdürülebilir Büyüyen Ankara için Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz” çalışmasıyla Ankaralı firmalara temiz üretim anlatılacak.

Sanayi işletmelerinde bütünsel ve önleyici çevre stratejilerinin hayata geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltmasının yanı sıra firmaların ürün ve süreç verimliliğini artırarak ekonomik kazanç artışı da sağlıyor. Ankara Kalkınma Ajansı bu bilinçle, Ankara sanayisinin başarılı dünya örneklerinde olduğu gibi yenilikçi ve etkin yöntemle temiz üretimde öncü olması adına “Sürdürülebilir Büyüyen Ankara için Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz” çalışmasını başlattı.

Projenin ilk adımı olarak Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Ankara’daki organize sanayi bölgelerinde “Temiz Üretim ve Endüstriyel Simbiyoz: Faydası Nedir, Ne Getirir?”başlıklı bilgilendirme etkinlikleri düzenlenecek. Sanayi işletmelerine yönelik ’temiz üretim’ ve ’endüstriyel simbiyoz’ kavramları ve örnek uygulamalarının tanıtılması ve Ankara sanayisine uygulanabilirliğinin tartışılması amacıyla düzenlenecek etkinlik 19-21 Kasım tarihlerinde organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek.

Çalışma hakkında kısa bir bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık amacın bir yandan üretim maliyetlerini düşürerek karlılığı artıran öte yandan da çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayan “temiz üretimin” Ankara sanayisinde bilinirliğinin artırılması olduğunu vurguladı. Şayık, etkinlikle ayrıca dünyada gittikçe yaygınlaşan ve birbirinden bağımsız işletmeleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanım yaklaşımı çerçevesinde bir araya getiren “endüstriyel simbiyozun” tanıtılmasını da hedeflediklerini belirtti.

Etkinlik boyunca konunun uzmanları tarafından düşük yatırımlı ve kolay uygulanabilir yöntemle işletmelerde kullanılan malzeme, su ve enerji miktarının en aza indirilmesi; bunun yanı sıra atık oluşumunun azaltılması ve oluşan atıkların ekonomik kazanıma dönüştürülmesi konusunda sektörel bilgi verilecek, temiz üretim ve endüstriyel simbiyoz alanlarında başarılı dünya ve Türkiye örnekleri aktarılacak.

Aynı içerikteki etkinlik, 19 Kasım Çarşamba Başkent, 20 Kasım Perşembe İvedik ve OSTİM, 21 Kasım Cuma ASO 1. organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve endüstriyel simbiyozun en önemli dünya örneklerinden olan KalundborgSimbiyoz Merkezi (Danimarka) uzmanlarının eğitimci olarak yer alacağı etkinlik tüm sanayi işletmelerinin katılımına açık olacak. Etkinlik programı, detaylar ve katılımla ilgili hususlar için Ankara Kalkınma Ajansı web sayfası ziyaret edilebilir.