Bilişim ve iletişim sektöründe 2014 yılını değerlendiren Arasta Bilişim CEO’su Mehmet Karakaş, sektörde yerli üreticilerin pazar payını yüzde 10 artırdıklarına dikkat çekerek, 2015’in yeni markaların pazara girmek konusunda çok istekli davranmayacakları, sektörün büyüme konusunda daha tedbirli davranacağı bir yıl olacağını vurguladı.

2014’de dövizin yükselmesi, kredi kartlarına 9 taksit sınırlama getirilmesi gibi gelişmeler nedeniyle sektörde büyümenin beklenenin altında kaldığını belirten Karakaş, cep telefonu ve dizüstü bilgisayar satış adetlerinde azalma, tablet satışlarında ise artış olduğunu söyledi. Sektörde dizüstü bilgisayar pazarından akıllı telefonlar ve tabletlerin pay aldığının altını çizen Karakaş “Teknoloji son 20 yıldır hızla gelişiyor ancak son 10 yıldaki hızı katlanarak devam ediyor. Bu dönemde teknoloji ile büyüyen çocuklar artık kendi ürünlerini alacak ekonomik güce kavuştular. Hatta sosyal medyayı kullanmaya başlayan anne ve babalarının satın almalarını da yapıyorlar. Teknoloji konusunda daha bilgili kuşak, tüketim ve satın alım tercihlerini değiştirdi. Eskiden popüler markaya yönelme varken artık ihtiyaçlar ve özellikler ön plana çıkıyor. Mobil hayata uyum sağlayan, sosyal medyayı takip edebilen, işle ilgili ihtiyaçları karşılayabilen, dizüstü bilgisayara göre kolay taşınan ve fiyatı daha uygun olan tablet ve akıllı telefonlar tercih ediliyor” İfadelerini kullandı.

2015 yılında bilgi ve iletişim teknolojilerinde büyüme konusunda daha tedbirli davranılacağını ve yeni markaların pazara girmek konusunda çok istekli olmayacaklarını düşündüğünü, yerli üreticilerin başta akıllı telefon ve tablet olmak üzere 2015 yılında daha fazla pay alacağını belirten Karakaş, “Yurtdışından gelen ürünlerin maliyetlerinde artış var. Tek nedeni dövizin yükselmesi değil. Yıllar önce işçilik ücretlerinin ve üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle Çin’de üretim tercih edilmişti. Ancak Çin artık ucuz üretim yapan bir ülke değil. Kendi teknolojisini oluşturdu. Teknoloji üretim merkezlerinde işçilik ücretleri yükseldi. Lokasyon dezavantajı da eklendiğinde eskisi kadar ucuz üretimden söz edilemiyor. Türkiye ise istihdam sağlayacak genç ve dinamik bir nüfusa sahip, üretimi de bilen bir toplumuz. Bu konumu iyi kullanırsak aslında Avrupa’da üretim üssü oluruz. Beyaz eşyada yurtdışında elde ettiğimiz başarı bunun kanıtı” dedi.

Arasta Bilişim’in 2014’ü yüzde 80 büyüme ve 80 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Karakaş, “Geçen yıl en çok dizüstü bilgisayar, tablet, cep telefonu ve oyun konsolu satışı yaptık. 2015’in 2014’e göre daha zor bir yıl olacağını düşünüyorum. Akıllı telefon satışlarının 2014’ü geçecek. 2015’de bizde özellikle tablet ve akıllı telefon üretimi ile ilgili ciddi planlamalar yapacağız” dedi.