Hizmet-İş ve HAK İŞ Karaman İl Temsilciliği binasında gerçekleşen toplantıya hemşerimiz HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz, Belediye Başkan Yardımcısı Duran Kabaağaç, Hizmet-İş Sendikası Karaman Şube Başkanı ve HAK-İŞ Karaman İl Başkanı Mehmet Bayrakçı, Memur-Sen Karaman İl Temsilcisi Yunus Özdemir, Memur-Sen Karaman Kadın Kolları Başkanı Hasibe Ceyhan,  Öz Gıda İş Sendikası Karaman İl Temsilcisi Adnan Gürsoy, Kadın Komite Başkanları, İş Yeri Kadın Temsilcileri ve Kadın Üyeler katıldı.

HAK-İŞ Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz projenin açılış konuşmasında “Sendikal Bakış Açısı ile Kadın Çalışanlar İçin Sorun Çözme Yöntemleri Projemizin beşinci toplantısını Karaman’da gerçekleştiriyoruz. Projemizin ikinci bölümünde Ankara’da eğitim çalışmalarımız olacak. Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan Bey’e Karaman'da bize yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum. Birazdan burada soru cevaba dayalı yoğun bir toplantı gerçekleştireceğiz. Genel Başkanımızın kıymetli zamanını verimli kullanmak için sözü önce Karaman HAK-İŞ İl Başkanımız Mehmet Bey’e ve ardından Genel Başkanımıza bırakıyorum” dedi

Hizmet-İş Sendikası Karaman Şube Başkanı ve HAK-İŞ Karaman İl Başkanı Mehmet Bayrakçı “Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’a Karaman’a gelerek bizleri yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum. Karaman kadın çalışanların sendikalaşması için son birkaç yıl içerisinde önemli mesafeler kat etti fakat istediğimiz yerde değiliz. Karamanda çalışan yoğun bir kadın iş gücü var. Bu iş gücünün hızla sendikalarımıza üye olmasını temenni ediyoruz. Bu proje bunun için ve kadınların iş hayatındaki sıkıntıları aşması için çok önemlidir.” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan “HAK-İŞ Kadın konusunda ki samimiyetini uzun uzun anlatmaya zamanımız yok fakat çalışan kadınların büyük bedeller ödediğinin farkındayız. Çalışan anne olmanın, çalışan kadın olmanın ne kadar zor olduğunun farkındayız. Bu farkındalık bizim için hem avantaj ve dezavantaj. Toplumda mevcut olan geleneksel algıları değiştirmek kolay değil. Türkiye birçok alanda Avrupa ile yarışırken kadın konusunda Afrika ile aynı yerdeyiz. Kadınların istihdamı hükümetimizin ve bizlerin çalışması ile %25'den %30'a ancak yükseldi fakat OCD ülkeleri arasında son sıradayız. Bütün yoğunluğumuzu kadınların iş hayatında daha yoğun olarak katılmasını nasıl sağlayacağımıza verdik. Sendika çalışan kadın sayısını nasıl artırırız, sendika yönetimlerinde kadın sayısını nasıl artırırız, bunun çalışması içerisindeyiz. HAK-İŞ Kadın Konfederasyonu kısa sürede güven sağladı. Kadın çalışanlar yakınları ile paylaşamadığı sıkıntılarını konfederasyonumuz ile paylaşıyor. İlk kez kadın çalışan stratejisini hazırladık ve yayınladık. Çalışmalarımız sadece sözlü değil bizatihi uygulamadır. Karamandan iki çağrı yapıyorum. İlki sanayi şehri Karaman'da çalışan kadınların emeklerinin söndürülmemesi için sendikalı olmalarını arzu ediyoruz. Medeniyet şehri Karamanımızda, çalışma hayatındaki kadınların hak ettiği yerde olmasını istiyoruz. Dün Belediye Başkanımız Ertuğrul Çalışkan'ın sunumunda gördük ki Karaman çok gelişmiş ve gelişen Karamanda iş hayatında ki kadınların hak ettiği yere gelmesini istiyoruz. Kadını sadece sömüren ve çalışan olarak gören yapılaşmaya karşı sendikalaşmalıyız. Karaman'da ki kadın çalışanların büyük bölümü sendikasız. Sendikalaşmayı sorun olarak gören işletmeleri anlayamıyoruz. Bizler sendikaların rakibi değil sosyal çözüm ortaklarıyız. Karaman'ı sanayisi çeşitlenen ve üretimini artıran bir şehir olması için alt yapıyı kuvvetlendirmek istiyoruz. İkinci çağrım sendikalarımıza; kadınlara yönelik ayrımcılığı bitirip mevzuatta kalan ayrımcılığı bitirecek eşitlik şartlarını oluşturmalıyız. Sendika yönetimlerimizde kadın sayısını artırmalıyız. HAK-İŞ bünyesinde ki kadın yöneticilere sadece toplantılara temsilen katılmasının ötesinde önemser ve fırsatlar verir. Çalışan kadınların sorunların çözülmesini için çalışıyoruz. Çalışmalarımız neticesinde kadınlar bizlere, kadın konfederasyonumuza güveniyor 6 sayfa anketi doldurup önemli bilgileri bizlerle paylaşıyor. Müslüman kadınları, inançlı kadınları istihdama dâhil etmeyen geleneksel anlayışı yıkmalıyız. Kadının namusunu, iffetini koruyacağı iş ortamları oluşturmalıyız. Kadınları iş hayatına kazandırmalıyız.  Karaman'da olmanın tabi ayrıcalığı var. Bu şehirde olmak bu mesajlar buradan paylaşmak benim için onur kaynağıdır, memnuniyet kaynağıdır. Daha çok kadın sendikacıya yer açan Karaman'a teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.