Antalya Serbest Bölgesi A.Ş.’nin (ASBAŞ) yıl sonu ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, Novamed GMBH firması, Antalya Serbest Bölgesi’nde en yüksek ticaret hacmine ulaşması ve en yüksek istihdam sağlaması nedeniyle iki ödül birden aldı.

Rixos Dowtown Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine; Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul ve işadamları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Akbaş, dünyada 130 ülkede 3 bin 200’ün üzerinde serbest bölge bulunduğunu kaydederk, “Türkiye’de serbest bölge çalışmaları Cumhuriyet’in ilanından sonra başladı. Gerçek anlamda Antalya ve Mersin serbest bölgeleri ile faaliyete başladı. Serbest bölgelerimizde kısıtlama söz konusu değil. Ama bazı bölgelerde sektörel kümelenmeler vardır. Antalya’da yat, Mersin’de gıda, tekstil, İzmir’de deri, Kocaeli’de gemi sanayinin kümelenme oluşturduğunu görüyoruz” dedi.

4 BİN 565 KİŞİYE İŞ

Antalya Serbest Bölgesi’nin 634 bin metrekarelik alana sahip olduğunu ifade eden Akbaş, “Kendimize ait bir limanımız var. Yükleme ve boşaltma faaliyeti yapılıyor. Balıkçıların taşınmasıyla birlikte 285 metre uzunluğa ulaşacak bir limanımız olacak. Hazır alt yapısı ve yatırımcılara sağlanan teşvikler nedeniyle birçok yerli ve yabancı firmanın tercih ettiği bölgemizde ticaret hacmi, 2014 yılında 859 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Lüks yat üretimi, medikal, elektrik-elektronik, tekstil, modern tarım, inşaat, makine, hizmet sektörü yatırımları bulunan serbest bölgede 34 tanesi yabancı ortaklı olmak üzere 113 firma faaliyetine devam ediyor. İstihdam sayısı 4 bin 565 kişiye ulaşan bölgeye yatırım toplamı ise 170 milyon dolara ulaşmıştır” diye konuştu.

ALMAN VE HOLLANDA FİRMALARI AĞIRLIKTA

113 firmanın 58’inin yat sektörü ile uğraştığını aktaran Akbaş, “Almanya ve Hollanda ağırlıklı şirketler ağırlıklı iş yapıyor. Bu yıl sonu işlem hacmimizin 859 milyon dolar gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Gelecek yıl ise 1 milyar dolarlık hedef koyduk. 2014 yılında 4 bin 565 kişiye istihdam sağlıyoruz. Medikal ve yat sektöründe çalışan artışı yaşıyoruz. Kadın çalışan oranımız yüzde 41’dir. Kadınlar daha çok medikal ve elektronik sektöründe çalışıyorlar. Bu sene içinde 29 yatın yapımı tamamlandı” şeklinde konuştu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise, serbest bölgenin Antalya’nın gururu olduğunu belirterek, Antalya’nın sanayide varlığını ispatlayan en önemli kurumların başında geldiğinin altını çizdi.

Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk da, Türkiye’nin en önemli küresel krizi başarıyla atlattığını ifade ederek, bunun temelinde değişebilme yeteneğinin yattığını dile getirdi.

Türkiye’nin 2013 yılında yüzde 4.1 büyüdüğünü ifade eden Öztürk, “2013 yılında 151.8 milyar dolar ihracat, 250.7 milyar dolar ithalat gerçekleştirdik. 2014 Ocak- Ekim döneminde ihracat 131.3 milyar dolar, ithalat ise 199 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Orta vadeli programda ihracatımızın 2014‘te 160.5 milyar dolara, 2015 yılında 173 milyar dolara yükseleceğini, ithalatımızın 2014’te 244 milyar dolara düşeceğini, 2015’te ise 258 milyar dolara yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.

SERBEST BÖLGELER ARTIYOR

Serbest bölgelerin Türkiye ekonomisinin geçmişten geleceğe önemli bir kavşak noktası olduğunu belirten Öztürk, “Serbest bölgeler ülkemizdeki önemli sosyo-ekonomik nitelikteki değişimlerin temel dinamiklerinden birini teşkil eder. Son yıllarda sadece mali teşviklerle tanımlanan klasik serbest bölge anlayışı yerine, lojistik üstünlüğü ön plana çıkaran ve ihtisaslaşma ile kümelenme avantajlarından yararlanma imkanı sunan serbest bölgelerin çoğaldığını görüyoruz” diye konuştu.

135 ÜLKEDE 3 BİN SERBEST BÖLGE

Dünyada 135 ülkede 3 binden fazla serbest ticaret bölgesi olduğunu aktaran Öztürk, “ABD’de 161, Asya’da ilk sırada yer alan Çin’de 7 tanesi mega çapta olmak üzere 206 serbest bölge bulunmaktadır. Asya kıtasında Çin’i, Endonezya, Filipinler, Tayland, Hindistan, Tayvan ve Güney Kore takip etmektedir. Çok amaçlı ihracat işleme bölgeleri, Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde tercih edilmektedir. Şüphesiz, serbest bölgeler, serbest ticarete sağladıkları destekler ile yeni teknolojileri uygulama kapasiteleri ve istihdam olanaklarıyla ticaret ve kalkınmada, küresel ölçekte önemli bir araç olarak gelecekte de varlıklarını devam ettireceklerdir” dedi.

GEÇEN YIL 23 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

1985 yılında Mersin ve Antalya Serbest Bölgeleriyle hayata geçen serbest bölge uygulamasının bugün 19 serbest bölge ile yoluna devam ettiğine dikkati çeken Öztürk, “2014 Ekim ayı itibariyle bölgelerde 491’i yabancı, bin 655’i yerli olmak üzere 2 bin 146 firma faaliyettedir. 2013 yılı sonu itibariyle yıllık 23 milyar dolarlık ticaret hacmine erişildi. Serbest bölgelerde, 2014 Ocak-Ekim dönemi toplam ticaret hacmi 18,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve istihdam 62 bin 413 kişiye ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

DOLULUK YÜZDE YÜZ

Vali Muammer Öztürk ise Antalya Serbest Bölgesi’nin Türkiye’de ilk kurulan iki bölgeden birisi olduğunu belirterek, “Turizm, tarım ve ticaret üçgenine sıkışan Antalya’nın buradan kurtulmasını sağlayan en önemli kuruluşlardan biri serbest bölgedir. Türkiye’deki serbest bölgeler içinde Antalya ihracatta ilk 3’ün içinde yer alıyor. Doluluk yüzde yüze ulaştı. 1 milyar dolara yaklaşan ihracata ulaşacağız. 85 ülke ile ticari ilişkimiz var. Yat sektörü emek yoğun bir sektör. Katma değeri yüksek olan sektör ise medikal ve elektronik sektörüdür” diye konuştu.

ÖDÜLLER

Konuşmaların ardından ödüller sahiplerini buldu.

En yüksek istihdam sağlayan firmalar ödülü: 1.Novamed GMBH, 2.Sunrıse Yachtıng Yatçılık Sanayi ve Ticaret A.Ş., 3.Wagner Kablo San. ve Ticaret A.Ş.

Alım satım alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan firmalar ödülü: 1.Opus Mersin İç ve Dış Ticaret A.Ş., 2.Fresenıus Medikal Hizm.A.Ş., 3.Demir Maden Çimento Hazır Beton İnş. Nak.San. ve Tic .A.Ş.

Üretim alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan firmalar ödülü: 1.Novamed GMBH, 2.MaQuet Cardıopulmonary Med.San.Tic.Ltd.Şti., 3.Sunrıse Yachtıng Yatçılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.

En çevreci firmalar: Bihl ve Wıedeman Otomosyaon San. T.c.Ltd.Şti, Pharmamed Medikal Ürünler San. Tic.Ltd.Şti, Sarp Yat İmalat San. Tic. Ltd.Şti. oldu.

Kendini en çok geliştiren ve yatırım yapan frmalar ise; Ares Tersanecilik A.Ş., Damen Shıpyards Antalya Deniz Araçları San. Ve Tic.Litd.Şti., Imecar Elektronik San. Tic.Ltd.Şti.