NTV canlı yayınına katılan Mehmet Şimşek'in "Asgari ücret vergisi için bir çalışma yapmıyoruz" dedi.
Vergi nedeniyle 1300 lira olan asgari ücret Ekim 2016'da 1230 liraya düşecek. Asgari ücret ile çalışan işçilerin eline Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 1300 lira değil, 1230 lira 24 kuruş geçeçek. Asgari ücretliden kesilecek 70 liralık ilave vergi sayesinde devlet 1 milyar 151 milyon lira kazanç sağlayacak.
KIDEM TAZMİNATI
Şimşek yeni kıdem tazminatı ve BES düzenlemesine ilişkin de konuştu. Şimşek, "Kıdem tazminatını işçilerin hesabına yatıracak şekilde çalıştıklarını zamanı gelince paylaşacağız" dedi.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES)
BES'e otomatik katılım çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Şimşek sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Yeni işe girenler otomatik olarak, iş değiştirenler otomatik olarak bir süreliğine (4 veya 6 aylık bir süre) sisteme tabi tutulacak. Maaşlarından cüzi bir miktar kesilip kendi hesaplarına konulacak. Süre sonunda çalışan sistemde kalmak istemem derse çıkabilecek. İşveren kesintiyi alacak, kaynak işçinin adına yönetilecek. Biz bu adımla işçilere gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmasını ortadan kaldırıyor olacağız. Vatandaşlarımızın cüzi de olsa gelirinden tasarruf etmesi kendi lehinedir. Devlet olarak bir miktar katkıda bulunacak. Dünya uygulamalarında güçlü bir destek katkısı yok. Biz daha çok devlet katkısı üzerine kurgulanmış bir yapı olacak. Emeklilik hakkı kazandığınızda parayı toplu olarak isterseniz daha düşük, maaş olarak uzun vadeye yayarsanız daha yüksek. Sistemde uzun süre kalırsanız devlet katkısı daha çok olacak. İş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerin tamamı otomatik olarak girecek. Belli bir süre diyelim ki 6 ay kalacak. Bu süre sonunda gönüllülük esası olacak. Devlet katkıda bulunacak. Bu 90'lı yıllırdaki zorunlu tasarruftan farklı süreklilik arz etmeyecek. Belli bir süreliğine olacak. İşçinin hesabı işçinin tercihlerine göre yönetilecek. Devlet sadece katkıda bulunup denetimini yapacak.''
yeniakit