ÇANKIRI (AA) - Çankırı'nın Eldivan ilçesinde son haftalarda etkili olan şiddetli yağış, hasat dönemindeki kirazda verim kaybına yol açtı.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Karatatar, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede yıllık yaklaşık bin ton kiraz üretildiğini kaydetti.

Sofralık ve sanayilik olmak üzere çok sayıda kiraz cinsinin bölgede üretildiğini anlatan Karatatar, Eldivan'ın en belirgin ürününün kiraz olduğunu, bu nedenle her yıl kiraz festivali düzenlendiğini belirtti.

Karatatar, bu yıl kirazların bir bölümünün baharda dondan zarar gördüğünü vurgulayarak, "Kirazlarda ilk baharda bir erken don olayı meydana geldi. Don nedeniyle bazı kirazlar etkilendi. Düşük koddaki kirazları soğuk vurdu" dedi.

Aşırı yağışların kirazları olumsuz şekilde etkilediğini bildiren Karatatar, şöyle devam etti:

"Bir aydır devam eden aşırı yağışlar kirazın bozulmasına neden oluyor. Dallarda kiraz çatlamaya, çürümeye başladı. Havanın serin gitmesi, yağışlı olması kirazların olgunlaşmasını engelliyor. Evvelki senelerde 1 Haziran'da sanayi kirazlarını biz pazarlarken, şu anda toplamaya bile başlayamadık. Buranın kapasitesi bin ton civarında. Kapasitemizin düşmesini beklemiyorum ama kalite düşecek. Buna bağlı olarak fiyatlar biraz daha düşük olacak. Umarım, yağışlar dolayısıyla kirazlarımız daha fazla zarar görmez. Kiraz geç olgunlaşacak. Kiraz mevsimiyle birlikte Ramazan ayı da geliyor. İnsanlar gündüz kiraz tüketemeyecek. Bu da haliyle bir etki yapar."