KAYSERİ (AA) - Askeri Pil Sanayi ve Ticaret AŞ (ASPİLSAN), askeri uçak ve helikopterler için ürettiği akülerin sivil uçak ve helikopterlerde de kullanabilmesi için sertifikasyon çalışması başlattı.

ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, savunma sanayinin önemli aktörlerinden biri olan ASPİLSAN'ın her türlü telsiz, gece görüş cihazı, termal dürbün bataryalarını üretmesinin yanı sıra özellikle uçak ve helikopter aküsü üretimiyle de ülkedeki önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade etti.

Lityum, nikel kadmiyum, nikel metal hidrit bataryalar üreten ASPİLSAN'ın her türlü şarj edilebilir veya şarj edilemeyen bataryalar ürettiğini Özsoy, bu alanda ülkenin tek üreticisi olma özelliğini muhafaza ettiklerini belirtti.

Özsoy, özellikle komuta kontrol malzemelerindeki batarya ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasının ülkenin geçmişte yaşadığı tecrübeler dikkate alındığında, ASPİLSAN'ın savunma sanayi açısından ne kadar önemli bir fonksiyonu üstlendiğinin daha iyi anlaşılmasını sağladığını vurguladı.

Dünyada sayılı şirketler tarafından üretilen Ni-Cd uçak ve helikopter akülerinin Türkiye'deki üretiminin ASPİLSAN tarafından yapıldığı dikkate alındığında firmanın bu yönüyle de savunma sanayinde özel bir yeri olduğuna dikkati çeken Özsoy, şunları kaydetti:

"Bu akülerin yurt dışına satışını da yapan ASPİLSAN ihracatta da önemli hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır. ASPİLSAN tarafından üretilen uçak, helikopter aküleri halen Alman BWB ve Fransız SOPEMEA laboratuvarlarının kalite sertifikalarına sahiptir. Şimdi ise ASPİLSAN yeni bir adım daha atarak uçak akülerinin askeri uçaklar dışında, sivil uçak ve helikopterlerde de kullanılmasını sağlayacak bir sertifikasyonu almak için çalışmalara başlıyor. ASPİLSAN ürünü uçak ve helikopter akülerine Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) sertifikasyonu için ilk adımı attık. Sertifikasyonun alınmasından danışman firma olarak TRACES seçildi. TRACES havacılık sertifikasyonu konusunda uzman ve tecrübeli bir firma olarak bu sertifikasyon çalışmasında ASPİLSAN'ın yanında olacak." 

Özsoy, hızla gelişen havacılık sektöründen daha büyük pay almayı ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguladı. 

Konuşmanın ardından ASPİLSAN ile TRACES Havacılık Mühendislik ve Sertifikasyon Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ arasında sözleşme imzalandı.