KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Türk savunma sanayisinin önemli aktörlerinden Askeri Pil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ASPİLSAN), hem askeri hem de sivil kullanım için enerji depolama sistemleri geliştirdi.
Şirket Genel Müdürü Ferhat Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150'den fazla çeşit batarya ürettiklerini ancak ürün çeşitlerini bataryalar dışında da geliştirmeyi planladıklarını söyledi.
Bu kapsamda öncelikle enerji depolama sistemlerine ağırlık verdiklerini ifade eden Özsoy, şu bilgileri verdi:
"Enerji depolama, bilindiği gibi enerjinin elde edilmesi kadar muhafazasındaki sorunları çözecek, enerjinin verimli olarak kullanılmasına imkan sağlayacak bir çözüm. Bu çerçevede küçük bir tesisten, bir radyo link istasyonuna, bir fabrika ya da daha büyük bir tesise kadar enerji ihtiyacını karşılayacak boyutta enerji depolama sistemleri tasarladık. İnşallah yakın zamanda kullanıcıların hizmetine sunacağız. Bunun ülkemizin enerji sorununun çözümüne önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz çünkü malum enerji açısından dışa bağımlıyız. Dolayısıyla ürettiğimiz her türlü enerjiyi verimli kullanmak zorundayız. Bunun kaynağı ne olursa olsun ister fosil yakıtlar olsun, ister güneş enerjisi, ister rüzgar enerjisi olsun bu enerjiyi optimum kullanarak ülkemize katkı sağlayacak sistemleri tasarladık."

Bu sistemlerin enerji kesintisine tahammülü olmayan yerlerde ihtiyacın kaliteli şekilde sağlanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Özsoy, özellikle şebekeden tedarik edilen enerjinin verimli kullanılması, jeneratörlerin bulunduğu yerde yaşanabilecek aksamalar gibi birçok mahsuru ortadan kaldıracağına inandıklarını kaydetti.

Bu sistemlerin dünyada sayılı firmalar tarafından üretildiğine dikkati çeken Özsoy, şöyle devam etti:

"Türkiye'de de bunu ASPİLSAN üretiyor. Bunu enerji kesintisine tahammülü olmayan kritik yerlerde kullanıma sunacağız. Ürünün tasarlanması tamamlandı artık müşterilerle görüşmeler başladı. Özellikle acil durum olan yerlerde, hastanelerde, kritik güvenlik alanlarında hem iç mekanlar için hem de mobil olarak taşınabilecek şekilde tasarladık. İstenen güç çerçevesinde de üreterek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Bu ülkemizin enerji sıkıntısına da önemli bir çözüm olacaktır. Bu sayede özellikle fosil yakıtlardan, güneşten, rüzgardan elde edilecek enerjinin optimum olarak kullanılacağını tahmin ediyoruz."

- Telsizlerin bataryaları bitmeyecek

Bunun dışında özellikle taşınabilir güç kaynakları üzerinde odaklandıklarına işaret eden Özsoy, askeri birliklerin ve sivillerin ihtiyaç duyabileceği, yanında taşıyabileceği ya da evinde kullanabileceği enerji sistemleri tasarladıklarını anlattı.

Özsoy, bunları da yakın zamanda hizmete sunacaklarını ifade ederek, "Özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin acil ihtiyacı olduğuna inandığımız uzun ömürlü, uzun süre dayanabilen bataryalar tasarladık. Dolayısıyla bunu telefonlarımız için söyleyemiyoruz ama telsizlerimizde inşallah çok batarya taşıma veya sık şarj ihtiyacı duyulmayacak" dedi.