ANTALYA (AA) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, dünya konjonktürü ile Türkiye'deki iç dinamikler düşünüldüğünde 2015 yılında yine ekonomik büyümede yüzde 5'in tutturulamayacağını düşündüğünü bildirdi.

ATSO'nun Aralık Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, bu yılın başında Antalya turizminde bir önceki yıla göre yüzde 8-10 büyüme beklediklerini, bu beklenti trendine doğru giderken Rusya Federasyonu'nda devalüasyon ve AB ülkelerindeki ekonomik durgunluk nedeniyle büyümenin daha düşük seviyelerde kaldığını söyledi.

Pazar kaybı yaşanmaması için turizm sektörünün hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydeden Budak, özellikle tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi. Budak, "Bu iş sadece özel sektörün gayretleriyle olmaz. İktidar, Rusya Federayonu'na tarım ihracatı ve turizmle ilgili bir takım girişimlerde bulunmalı. Ofset anlaşmalar yapılabilir" diye konuştu.

Turizmci, iş adamı Fettah Tamince'nin "Antalya karanlık bir şehir" şeklindeki açıklamasının kamuoyunda büyük yankı bulduğunu belirten Budak, "Biz de bunu defalarca dile getirmiştik, fakat Fettah Tamince'nin açıklamaları basında çok yer buldu. İyi ki de buldu. Antalya merkezinde aydınlatma ve ticaret konusunda sıkıntı var" dedi.

Kent merkezinde ticaretin gelişmesi için yapılması gereken çok fazla çalışma bulunduğunu anlatan Budak, Antalya'da İstiklal Caddesi ve Bağdat Caddesi gibi marka ürünlerin satıldığı caddelerin bulunmadığını dile getirdi. Alışveriş merkezlerinin şehrin merkezinde olması nedeniyle marka mağazaların caddelerde bulunmadığını kaydeden Budak, şöyle konuştu:

"Kent merkezinde çalışan arkadaşlarımız için söylüyorum. Öncelikle kendi markalarına yatırım yapmaları gerekiyor. Antalya'nın o eski ruhu kazanabilmesi için yeni bir şeylerin yapılması lazım. Bu konuda yerel yönetimlere de büyük görev düşüyor, kent merkezinin tekrar canlanması için bir vizyon koymamız gerekiyor hep beraber. Antalya'nın alışveriş, ticaret ve sosyal anlamda kurtuluşu eski kent merkezinden geçiyor. Eski kent merkezi cazibe merkezi olmalı. Fakat 3-5 liraya döner satılan bir yerde maalesef alışveriş ve kalite bu kadar oluyor."

- 2015 değerlendirmesi

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yıllık büyüme hızının ortalama yüzde 5 olması gerektiğine işaret eden Çetin Osman Budak, ülkede son 3 yıldaki büyüme hızının yüzde 3 seviyelerinde kaldığını hatırlattı.

2015 yılında dünya konjonktürü ile Türkiye'deki iç dinamikler düşünüldüğünde büyümede yine yüzde 5'in tutturulamayacağını düşündüğünü belirten Budak, ülkenin seçim ortamında kaldığını, seçim gerginliğinin de çok ciddi hissedildiğini kaydetti.

Önümüzdeki yıl bir seçimin daha yapılacağını anımsatan Budak, seçimlerden sonra Türkiye'nin reform planının ortaya konulması ve konulan hedeflere göre çalışılması gerektiğini bildirdi. Adalet, eğitim ve sosyal hayatta beklenen reformların acilen yapılması gerektiğini vurgulayan Budak, aksi takdirde 2023 hedeflerine ulaşmanın zor olduğunu söyledi.

Döviz kurlarındaki riskin devam ettiğini anlatan Budak, bu nedenle dövizle alıp satmayanların, dövize yaklaşmaması tavsiyesinde bulundu. Düşen petrol fiyatlarının Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler üzerinde olumlu bir etki yapacağını ifade eden Budak, "Hiçbir şey yapmasak da büyümemize 1 puanlık bir etki yaratabilir. Kararlı ekonomik reformlar da gelirse önümüz açık. 2015-2016 reform yılları olmalı ki 2023 hedeflerinin hiç olmazsa bir kısmını gerçekleştirebilelim" diye konuştu.

Meclis'te ATSO'nun 2015 yılı bütçesi de 25 milyon 700 bin lira olarak bağlandı.