İSTANBUL (AA) - Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, "AVM veya organize perakende ticaretinin yüzde 30'u neredeyse pazar günleri yapılır. Bunu ortadan kaldırmak ticaret hayatına ihanet olur. (Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik) Bakanlık çok örnek bir çalışma yaptı, en geç 1 yıl içinde tam manasıyla uygulamaya başlanır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının alışveriş merkezindeki (AVM) ortak kullanım alanlarına ve 400 metrekareden büyük perakende işletmelerinin görünür kısımlarına, acil tıbbi müdahale ünitesiyle iletişimi sağlamak amacıyla yeterli sayıda acil tıbbi durum butonunun yerleştirilmesini kapsayan yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi kamuoyunda yankı bulan gelişmelerden biri oldu.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan AYD Başkanı Hulusi Belgü, "Bakanlık örnek bir çalışma yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Bundan sonraki sürecin işleyişine ilişkin de bilgi veren Belgü, yürürlüğe giren yönetmeliğin içindeki unsurların en geç 1 yıl içinde tam manasıyla uygulamaya başlanacağını, tüketicinin lehine olan bu gelişmenin, yönetmelik içindeki her şeyin tüketiciyi korumaya yönelik adımlar olduğunu söyledi.

"Hükümetin duruşunu biliyoruz"

Hulusi Belgü, kamuoyunun zaman zaman gündemini meşgul eden, dün de AA Finans Masası canlı yayınına katılarak konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak'ın açıklamaları sonrası, AVM'lerin pazar günü kapatılması ya da hafta içi kapanış saatlerinin daha erkene alınması tartışmalarına da açıklık getirdi.

Torlak, bu konuda hükümetin duruşunun çok açık ve net olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

"AVM veya organize perakende ticaretinin neredeyse yüzde 30'u pazar günleri yapılır. Bunu ortadan kaldırmak ticaret hayatına ihanet olur. Bu hep konuşulan ama hiç gerçekleşmeyecek bir şey, herkes bunun farkında. Bu esnafa da Türk ekonomisine de zarar verir, hükümet bunu biliyor, böyle bir değişiklik beklemiyoruz.

Bu gibi sınırlamalar suni şeyler,Türk insanı hafta sonu alışveriş yapıyor. Alışverişimizin yüzde 60'ı hafta sonu gerçekleşiyor. Buna kısıtlama koyarsanız, ciddi miktarda ekonominin dengelerini altüst eder. Bugün İstanbul'daki AVM'lerin yüzde 40'ı yabancı turiste hizmet veriyor. AVM'lere kısıtlama meselesi tek kelimeyle saçma ve herkes için vakit kaybı bunları konuşmak."