FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde ocak ayında yıllık enflasyon, piyasa beklentisinin hafif altında kalarak yüzde 0,3 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde ocakta yıllık enflasyon yüzde 0,4 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 yükseldi. Ocak ayına ilişkin yıllık enflasyon verisinde aşağı yönlü revizyon yapıldı. 29 Ocak’ta açıklanan ocak ayı öncü yıllık enflasyon verisi yüzde 0,4'ten yüzde 0,3'e indirildi.

Enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, ocak ayında yıllık enflasyona en fazla yukarı yönlü katkı, restoran ile kafeteryalar, tütün ve meyveden geldi. Taşıt yakıtları, ısınmada kullanılan yakıt ve gaz ise enflasyona en büyük aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Avro Bölgesinde ocak ayı yıllık öncü çekirdek enflasyon ise beklentiler doğrultusunda yüzde 1 arttı.

-AB’de 10 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi -

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 0,2 arttığını ortaya koydu. Bu yılın ocak ayında, AB’de 10 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi.

Yıllık negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,7 ile Polonya’da ölçüldü. Bunu yüzde 1,5’le Bulgaristan ve yüzde 1,1’le de Güney Kıbrıs Rum Kesimi izledi. AB’de en yüksek yıllık enflasyon oranına sahip ülkeler de 1,8’le Belçika, 1,4’le Avusturya ve 1,3’le de İsveç olarak sıralandı.