Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, Rusya ile Avrupa arasındaki sorunun Türkiye’nin tarım ürünü ihracatına yaradığını ve geçen yıl üreticinin küstüğü domatesin bu yıl dalında alıcı bulduğunu söyledi.

Antalya’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolseojileri fuarı ziyarete açıldı. Bu yıl fuara 650 katılımcı firma ile 50’nin üzerinde ülke katıldı. Antalya Expo Center’de sergilenen fuara bu yıl 50’nin üzerinde ülke, 650 katılımcı firma ve 70 binin üzerinde ziyaretçi beklendiği belirtildi.

“RUSYA AVRUPA’YI DEĞİL, TÜRKİYE VE KOMŞULARINI TERCİH ETMEYE BAŞLADI”

Fuara ilişkin açıklama yapan Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, tarım fuarına olan yoğun ilgiden memnun olduklarını söyledi. Avrupa ile aralarındaki sorun nedeniyle Rusya’nın artık Türkiye’den ürün ihraç ettiğini söyleyen Er, “Avrupa ile Rusya arasında ambargo nedeniyle Rusya Avrupa’dan çok fazla ürün almıyor. Türkiye, Ürdün ve İran gibi komşu ülkeleri seçmeye başladı. Zaten Türkiye ürünlerinin çoğunu Rusya’ya satıyordu şimdi bu durum daha fazla ürün satmak manasına geliyor. Böyle olunca üreticiler ürünlerini dalında satmaya başladı” dedi.

“ÇİFTÇİ DOMATESE GERDİ DÖNDÜ”

Geçen yıl domatesten umduğu kazancı sağlayamayan çiftçinin domatesi bıraktığını belirten Er, bu yıl Rusya ile Avrupa arasındaki sorundan dolayı domatesin tekrar değer kazandığını ve ürünün ihracata yetmediğini söyledi. İç pazarda Türk tüketicilerin bu durumdan biraz olumsuz etkilendiğini de vurgulayan Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, şöyle konuştu:

“Bu bir bakıma Türk tüketiciler için biraz kötü. Çünkü bu defa Türkiye’de fiyatlar aratacak ürün azlığından dolayı. Son iki üç aydır Türkiye’den alımlar daha çok arttı. Bir önceki yıla göre bu aylarda Rusya’ya ürün ihracı yüzde 15 oranında artış oluyor. Üretici artık domatese döndü ve artık domates para etmeye başladı” diye konuştu.

“EN ROMANTİK ÜLKE FRANSA VE İTALYA”

26 yıldır çiçek ihracatı yaptıklarını belirten Ziraat Mühendisi Hakan Öztürk, çiçek işinin ilk olarak İtalya ve İspanya’da başladığını ve oralardan Avrupa’ya yayıldığını söyledi. Ülkelerin kültürlerine göre çiçek tercihlerinin değiştiğine de vurgu yapan Öztürk, “Mesela biz karanfil üretiyoruz. Dayanıklı ve üretimi de iyi bir çiçektir. Karanfili Rusya ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Gül fazla almazlar. Belki daha az romantikler o yüzdendir. Gül daha çok Ekvator bölgesine kaydı ve orada üretebiliyorlar. Daha romantik ülkeler gül alımına göre bakacak olursak Fransa ve İtalya diyebilirim” diye konuştu.