BAĞ-KUR’lulara prim müjdesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Başbakan Binali Yıldırım’ın Ramazan Bayramı öncesi açıkladığı çalışma ile 2.7 milyon Bağ-Kur’lu 5 puanlık prim indirimine kavuştu. İndirim ile primlerini düzenli ödeyen Bağ-Kur’lular 82,35 ile 535,28 lira arasında indirim elde edecek.

Bağ-Kur’lular bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında bir kazanç bildirebiliyor. Ödenecek prim bu kazancın yüzde 34.5’i olarak hesaplanıyor. Buna göre; bu yıl için Bağ-Kur’lular ayda en az 568,21 lira ve en yüksek 3 bin 693 lira prim ödüyor.

FARK KALKACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Bağ- Kur kapsamında çalışanların primleri 5 puan düşerek yüzde 29.5’e inecek. Yeni düzenleme ile 5 puan indirim alan bir Bağ- Kur’lunun en az primi 485,86 lira olacak. Yüksek kazançtan ödeme yapanın primi de 3 bin 125 liraya düşecek.

Böylece esnafımız, Bağ- Kur’lumuz rahat nefes alırken, prim indiriminden yararlanabilmek için ödemeler düzenli yapılacağından SGK da kazanacak. Düzenleme ile Bağ-Kur’lulara da diğer sigortalılar gibi primlerini zamanında öderse 5 puan indirim yapılacak. Böylece sigortalı ile Bağ-Kur’lu arasındaki fark ortadan kalkacak.

YATIRIMCIYA ÇAĞRI

Toplam 25 maddenin geçtiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, teşvikler ile ilgili de esneklik getiren düzenlemeler yapıldı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, teşviklerde yeni dönemi, “Kullanılacak yöntemlerden biri çağrı olacak. Türkiye için stratejik, kritik ve mutlaka ülkede yapılması gereken, yüksek teknoloji gerektiren bir alanda yatırımcıya çağrı yapacağız” dedi.

SİGORTA KOLAYLIĞI

Kısmi çalışanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) yaptırmasına da kolaylık getirildi. Komisyondan geçen düzenlemeye göre, bu kişilerin eğer annesi, babası, eşi, çocuğu gibi bir yakınından GSS’si varsa, yeniden GSS kapsamına girmesine gerek olmayacak. SGK yetkilileri süreli çalışan 300 bin kişi olduğunu ve bunların üçte birinin bu kapsama gireceğini ifade etti.

ŞEHİT YAKININA VERGİ YOK

Meclise sunulan bir tasarıya göre de, şehit eş veya çocukları, eş ve çocuğunun bulunmaması halinde anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV ödemeksizin araç alabilecek. Aradan 5 yıl sonra elden çıkarılması halinde, bu vergi ödenmeyecek. Ticari araç sahipleri için de aynı şekilde yeni araçlarda ÖTV tamamen kaldırılmıştı.